Naslovnica Obavijesti Počinju kontrole: UNO poziva pekare da pregledaju knjigovodstvene evidencije

Počinju kontrole: UNO poziva pekare da pregledaju knjigovodstvene evidencije

Podijeli objavu

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje 18. veljače 2020. godine počinju pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvaća proizvodnju kruha, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda.

Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za neizravno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

Sukladno tome, iz UNO obavještavaju porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti:
• 10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i
• 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda,
da će kontrolne organizacijske jedinice Uprave za neizravno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Kontrolne aktivnosti će započet s danom 18.02.2020. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja travnja 2020. godine.

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obveza, a samim tim i dobivanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije. Ukoliko uoče eventualne greške ili neevidentiranu proizvodnju i promet, trebaju UNO dostaviti izmijenjene PDV prijave, prije dolaska poreznih inspektora.

Brotnjo.info

Podijeli objavu