Naslovnica GOSPODARSTVO Počeli iskopi temelja za nadvožnjak Orlovača u Zvirovićima

  Počeli iskopi temelja za nadvožnjak Orlovača u Zvirovićima

  Podijeli objavu

  Na poddionici Počitelj – Zvirovići u tijeku su pripremni radovi. Izvode se radovi na izgradnji pristupnih cesta i mobilizaciji gradilišta.

  Započeli su iskopi na južnom portalu tunela Počitelj, kao i iskopi temelja za nadvožnjaku Orlovača u Zvirovićima.

  Projekt Počitelj – Zvirovići je podijeljen u dva lota: LOT1: Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – Zvirovići i LOT2: most Počitelj.

  Poddionica Počitelj-Zvirovići u ukupnoj dužini od 11,1 km je od iznimne važnosti za Hercegovinu, jer će njezinom izgradnjom ovaj dio države biti izravno povezan s Europskom Unijom odnosno Republikom Hrvatskom.

  Iskopi na južnom portalu tunela Počitelj

  Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijunaa eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura.

  Najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

  Predviđeni rok izgradnje za LOT1 je 24 mjeseca, a za LOT2 30 mjeseci.

  Izvođač radova za LOT1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok je izvođač radova za LOT2 (Most Počitelj) konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) – priopćeno je iz Autocesta FBiH.

  Podijeli objavu