Naslovnica CRKVA Kardinal Puljić: BiH nije građanska, već država triju naroda koji u njoj...

Kardinal Puljić: BiH nije građanska, već država triju naroda koji u njoj žive

Podijeli objavu

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarali su danas u Splitu o položaju Hrvata u BiH, načinima na koje im ta županija može pomoći, a početkom iduće godine najavljena je i tribina na tu temu koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i gospodarstvenike.

“Organizirat ćemo tribinu u siječnju ili veljači o položaju Hrvata u BiH, pozvat ćemo eminentne predavače, gradonačelnike i načelnike svih 55  gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poduzetnike i gospodarstvenike”, rekao je župan Boban.

Izvijestio je i kako je na sastanku s kardinalom Puljićem bilo riječi o položaju Hrvata u BiH, “tema o postratnom rješavanju određenih sakralnih i materijalnih problema Hrvata u Sarajevu”.

Kardinal Puljić je zahvalio županu Bobanu na pozivu da posjeti Split kako bi razmotrili mogućnosti za pomoć toj županiji.

Kazao je i kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni. “Zato nam je važna potpora i materijalna i moralna i duhovna i politička”, poručio je.

“Papa mi je povjerio da Crkva (u BiH) opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. Upitan je naš opstanka na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami”, rekao je kardinal Puljić.

Istaknuo je i kako se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj.

“Ozbiljna struktura vlasti u  BiH ozbiljno računa  s našim opstankom i reagira. Međutim ima i povratna reakcija – ljute se domaći zašto se sad Hrvatska najedanput zainteresirala za naš  opstanak”, kazao je Puljić. Dodao je da je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

“Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda ne možemo dozvoliti, ako želimo stabilnost u BiH da se zanemari i taj konstitutivni element”, istaknuo je.

U zadnje vrijeme, kaže, čuju se priče o građanskoj BiH, zagovornici toga “tobože se pozivaju na ZAVNOBiH”.

“Međutim, ne čitaju dobro što piše u ZAVNOBiH-u, da ta država nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i jednih, i drugih, i trećih. Drugim riječima ne građanska, nego točno naroda koji u njoj žive”, zaključio je kardinal Puljić.

HINA

Podijeli objavu