Naslovnica GOSPODARSTVO Umirovljenici ako to žele moći će raditi i primati mirovinu

  Umirovljenici ako to žele moći će raditi i primati mirovinu

  Podijeli objavu

  Ukoliko na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno u Parlamentu FBiH prođu izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koje priprema Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, razvojačeni braniteljo će umjesto pola boda za svaku godinu provedenu u ratu, imati jedan bod.

  Također, umirovljenici koji odu u mirovinu sa 40 godina staža ili 65 godina života, moći će raditi i primati mirovinu, što sada nije slučaj. A razvojačenim braniteljima se neće umanjivati mirovina ukoliko se umirove sa 62 godine.

  Pripadnici oružanih snaga

  – Kada su u pitanju aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o MIO-u, koje se odnose na razvojačene branitelje, tijekom izračuna mirovina po ovom zakonu doći će do povećanja vrijednosti osobnog boda na jedan bod za svaku godinu posebnog staža. Naime, izmjenom ove odredbe pripadinci oružanih snaga dovode se u ravnopravan položaj s ostalim osiguranicima u smislu da osobni bodovi za svaku godinu posebnog staža umjesto pola, iznose jedan bod, za priznatu punu godinu ostvarenog posebnog staža – navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

  Dodaju kako će se dopuniti i članak 49 Zakona, na način da se ozljedom na radu smatra i ozljeda osobe zadobivene u pripremama za obranu, odnosno u obrani Bosne i Hercegovine.

  – Sadašnji naš zakon je onemogućio svima osim imenovanim dužnosnicima, da budu u radnom odnosu i primaju mirovinu. Sada se predloženim izmjenama Ministarstva ponovo omogućava osobama s 40 godina staža osiguranja ili 65 i više godina života da mogu raditi, odnosno biti u obveznom osiguranju i primati mirovinu – navode iz MIO – piše Faktor.ba.

  Podijeli objavu