Naslovnica CRNA KRONIKA OVO JE BiH Šokantne fotografije: Djecu vežu za radijatore i namještaj!

OVO JE BiH Šokantne fotografije: Djecu vežu za radijatore i namještaj!

Podijeli objavu

Na današnjoj press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

“Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 uposlenih od čega je 27 ekonomista 47 bolesne djece. Noću je angažirana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma”, kazala je Ćudić.

“Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz službeni  zapisnik Poreske uprave FBiH o zlouporabi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci”, kazala je Ćudić.

Potrebno je, kaže, da se danas Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužiteljstvo mora ubrzati istražne radnje.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja.

“Tražimo da da Ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljiječnički tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama“, rekla je Ćudić.

Podsjetila je na stav Vlade FBIH od 17. listopada u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Klix.ba

Podijeli objavu