Naslovnica DRUŠTVO IN MEMORIAM Prof. dr. sc. Marijana Sivrić

IN MEMORIAM Prof. dr. sc. Marijana Sivrić

Podijeli objavu

U povodu smrti sveučilišne profesorice dr. sc. Marijane Sivrić, koja je nakon kraće bolesti u svojoj 54. godini života prošlog tjedna preminula i pokopana u Čitluku, danas je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana komemoracija.

Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje pokojne Marijane, komemoraciji su nazočili brojni profesori, asistenti te bivši i sadašnji Marijanini studenti.

Osim što su se tom prigodom o veličini lika i djela pokojne Marijane s poštovanjem i zahvalnošću prisjećali njezine radne kolege i studenti, iznesen je i dio njezine biografije, kojeg prenosimo u cijelosti:

Prof. dr. sc. Marijana Sivrić rođena je 1966. godine u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a potom i fakultet. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je stekla zvanje profesora engleskog jezika i književnosti.

Nakon završenog fakulteta, radi kao profesor engleskog jezika u srednjoj školi u Čitluku. U tom razdoblju također je bila savjetnica za engleski jezik pri Zavodu za školstvo u Mostaru.

Uskoro počinje raditi na Pedagoškom fakultetu, današnjem Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje na Studiju engleskog jezika i književnosti izvodi sljedeće kolegije: Sociolingvistika, Sintaksa, Uvod u analizu diskurza, Jezik i spol, Frazalni glagoli i Uvod u pragramatiku.

Poslijediplomski studij Opće lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisuje 1997. godine, a u ožujku 2001. brani doktorandski kvalifikacijski rad na temu „Kontrastivna analiza jezika radijskih vijesti“. Doktorski rad pod nazivom „ Ideološka obilježja medijskog diskurza – tisak i radio“ obranila je 27. ožujka 2008. godine.

U studenom 2008. godine izabrana je u zvanje docenta, a u lipnju 2014. u zvanje izvanrednog profesora. Od 2010. do 2016. obnašala je dužnost pročelnice Studija engleskog jezika i književnosti na matičnome fakultetu.

Izlagala je na brojnim znanstvenim konferencijama u zemlji i inozemstvu. Objavila je više od 15 znanstvenih radova i sudjelovala u više međunarodnih znanstvenih projekata.
2014. godine objavila je knjigu „Primjeri kritičke analize medijskoga diskurza“.

Bila je mentorica na četiri doktorska rada. Suautorica je udžbenika za engleski jezik za osnovne škole Way to Go i Dip in. U sklopu svjetski poznatog Fulbright programa u akademskoj 2015./16. godini kao gostujući profesor provela je semestar na John Jay College of Criminal Justice u New Yorku. Tijekom akademske 2008./2009. godine boravila je na znanstveno-stručnom usavršavanju u SAD – u na Sveučilištu u Iowi. Bila je ekspert za akreditaciju visokoškolskih ustanova pri Ageniciji za razvoj visokog obrazovanja u BiH.

Prof. Sivrić bila je članica Udruge US Alumni u BiH, Upravnog odbora Društva anglista u BiH, Američkog društva za lingvističku antropologiju te Društva za unaprjeđenje primijenjene lingvistike u BiH.

 

Podijeli objavu