Naslovnica POLITIKA Od 1. siječnja 2021. bez ovog dokumenta nema ulaska u Hrvatsku

Od 1. siječnja 2021. bez ovog dokumenta nema ulaska u Hrvatsku

Podijeli objavu

Novi sustav registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u zemlje Schengena, počet će s radom u siječnju 2021. godine, potvrđeno je Nezavisnim novinama u europskim institucijama.

Kako kažu, BiH će biti jedna od 62 zemlje čijim građanima za ulazak u zonu Schengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u EU morati popuniti novi formular.

Osim BiH, u ovom sustavu naći će se sve zemlje regije, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice EU i kojima za ulazak u schenski prostor ne treba turistička viza morat će popuniti formular Sustava za informaciju i autorizaciju europskog putovanja.

U europskim institucijama naglašavaju kako su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja EU biti tretirani kao treća zemlja.

“S obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo prolazi kroz proces Brexita, još nije jasno koji će uvjeti vrijediti za Britance koji budu željeli ući u EU. Kako sada stvari stoje, vjerojatno da će i oni morati popunjavati ETIAS formular”, naglašeno je.

Također, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obvezama koje proizlaze iz viznog sustava.

“Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se bilo kakvi biometrijski podaci i traži se značajno manje podataka u odnosu na proceduru izdavanja viza. Također, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta”, istaknuto je.

Na stranici EU o informacijama o Schengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi nakon stupanja na snagu ETIAS-a mogli ući u EU.

Naglašavaju kako će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Schengena morati popuniti online formular koji košta sedam eura, a vrijedit će tri godine ili do isteka važeće putovnice. Naglašeno je, također, da je putovnica obvezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip sa biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Schengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

“Ako su podaci koje ste unijeli u formular točni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija će biti odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas sustav obilježi, vaša aplikacija će biti procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dva tjedna”, naglašeno je. Ukoliko je osoba odbijena, sustav pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.

Podijeli objavu