Naslovnica LOKALNO Odbačene tužbe uposlenika dviju čitlučkih osnovnih škola

Odbačene tužbe uposlenika dviju čitlučkih osnovnih škola

Podijeli objavu

Općinski sud u Čitluku odbio je tužbene zahtjeve uposlenih u dvjema čitlučkim osnovnim školama; “Fra Didaka Buntića” i Osnovne škole Bijakovići, saznaje Hrvatski Medijski Servis. Zahtijevi su se odnosili na isplatu razlika osnovice za obračun plaća u iznosu od 60 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH, za razdoblje od 1.1.2015. do 1.8.2018.godine.

Po ocjeni suda prestankom važenja Kolektivnog ugovora iz 2008.godine prestalo je važenje Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenata za plaće zaposlenih u osnovnim školama na području HNŽ, koja je donesena na temelju tog Kolektivnog ugovora iz 2008. godine – piše HMS.ba.

Prema presudi Općinskog suda u Čitluku Kolektivni ugovor iz 2008.godine prestao je važiti zaključenjem Kolektivnog ugovora iz 2009.godine, pa je time prestalo i važenje Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenata za plaće zaposlenih u osnovnim školama na području HNŽ od 27.siječnja ove godine.

Sud u obrazloženju presude navodi da je Vlada HNŽ počevši od 1.7.2009.godine donosila i objavljivala pojedinačne Odluke o utvrđivanju osnovice za isplatu plaća u službenim novinama i da je za sve proračunske korisnike osnovica bila ista u iznosu od 477.00 KM. Donošenjem pojedinačnih Odluka o visini osnovice za utuženo razdoblje od strane Vlada HNŽ, stavljena je van snage prethodna Odluka (iz 2009.godine), dakle, primijenjeno je pravilo “Lex Posterior Derogat Legi Priori„, tj. da kasniji propis ukida raniji.

Također, u obrazloženju presude čitlučki sud se pozvao na član 68. Zakona o radu FBiH, kojim je propisano da se plaće uposlenika utvrđuju kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu i pravilnikom o radu.

Zakon o izvršenju proračuna ne utvrđuje plaće već se ista utvrđuje Zakonom o radu. Spominjanje Odluke iz 2009.godine u Zakonima o izvršenju proračuna HNŽ za utužene godine po stavu suda nije osnažilo Odluku iz 2009.godine jer je ona nakon 1.7.2009.godine prestala važiti.

Sud u zaključnim razmatranjima navodi da je postojala prešutna suglasnost sindikata s osnovicom koju je utvrđivala Vlada HNŽ za sve proračunske korisnike u istom iznosu jer resornom Ministarstvu, sindikati nisu podnosili zahtjev za povećanje osnovice proteklih godina.

Zanimljivo je primjetiti da su svi sudovi u svim ranijim tužbama zaposlenika škola protiv škola redovito presuđivali u korist zaposlenika, iako su tužene škole i Pravobraniteljstvo HNž-a koristili istu argumentaciju.

-Prvi put je jedan sud donio korektnu presudu, kratko su za HMS kazali iz Vlade HNŽ-a, upitani da komentiraju presudu Općinskog suda u Čitluku.

Protiv navedene presude tužitelji, tj uposlenici imaju pravo uložiti žalbu.

HMS.ba

Podijeli objavu