Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ambrozija osim što izaziva alergije ujedno je i ljekovita biljka

  Ambrozija osim što izaziva alergije ujedno je i ljekovita biljka

  Podijeli objavu

  Ambrozija, najagresivnija alergenska biljka, izaziva brojne probleme kod osoba alergičnih na njezinu pelud. Ambrosia artemisifolia L. – var. Elatior, Trifida, biljka je iz obitelji glavočika (Familia Compositae, farmakopejski naziv Herbae ambrosiae).

  Poznata je i kao fazanuša, Krauzova trava, limundžik, pelinasta ambrozija. Najčešći pučki savjeti alergičnim osobama su ispiranje usta i nosa čajem od kadulje te mazanje nosnica pravim maslinovim uljem.

  O ambroziji u Mostaru, koliko je prisutna, kako je suzbiti i ima li bilo kakve koristi od te invazivne biljke razgovarali smo u studiju Mostarske panorame sa Bojanom Spasojevićem, višim stručnim savjetnikom u mostarskoj gradskoj Upravi.

  Svi smo upoznati sa štetnim učinkom ove biljke, no ona je i ljekovita, pa se kako ističe Spasojević, u Meksiku, domovini ambrozije, ona i uzgaja u kontroliranim uvjetima te se koristi u medicinske svrhe.
  Za vanjsku uporabu koristi se kod tegoba kože – nečistoće, osipa, opeklina, modrica, za ispiranje i obloge za liječenje čireva, rane slične gangreni, ubode i ugrize insekta (na mjesto se stave svježi, zgnječeni list).

  Kod reumatskih tegoba, upala zglobova, stavlja se oblog na bolni zglob od svježih listova usitnjenih u kašu.

  Za unutarnju uporabu koristi se kod visoke temperature, groznice (antipiretik i antiseptik), grčeva želuca, crijeva i maternice, plućnih tegoba (upala pluća, kašalj, katar), crijevnih tegoba (proljev, infekcije, katar, enteritis, grčevi, zatvori, nadutost, nametnici), ženskih bolesti (tegoba s mjesečnicom, grčeva, infekcije, leukoreje, prolapsa maternice, kronične gonoreje, menstrualnih bolova), bolesti živaca (antiepileptik), a preporuča se kao čaj nakon srčanog infarkta.

  Ambroziju je jako teško iskorijeniti, a jedina učinkovita metoda jeste fizičko odsranjivanje. Zbog štetnoga utjecaja na osobe sklone alergijama u Federaciji BiH postoji i zakon koji obvezuje vlasnike parcela na kojima ima ambrozije kako su obvezni uklanjati je.

  GlasMostara.ba

  Podijeli objavu