Naslovnica GOSPODARSTVO Na računima u bankama građani BiH imaju 9,6 milijardi maraka

Na računima u bankama građani BiH imaju 9,6 milijardi maraka

Podijeli objavu

Depoziti u bankama u Federaciji BiH imaju trend rasta u odnosu na kraj 2018. godine od 196,9 milijuna i na dan 31.3.2019. godine iznosili su 17,8 milijardi KM. Najnoviji su to podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

Najveće učešće imaju depoziti stanovništva sa 52,4 posto i posljednjeg dana ožujka iznosili su 9,3 milijardi maraka – piše Faktor.ba.

Rast štednje u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na kraj 2018. godine ostvaren je kod depozita vladinih institucija za – 100,3 milijuna KM, depozita javnih poduzeća za 134,7 milijuna KM, depozita stanovništva za 250,9 milijuna KM…. S druge strane, smanjeni su depoziti privatnih poduzeća za 175,3 milijuna, bankarskih institucija za 124,6 milijuna KM…

Komentirajući ove podatke, i činjenicu da su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u državi građani u Federaciji BiH na računima oročili 9,3 milijardi maraka, Marin Bago, predsjednik Udruge za kvalitetu života “Futura” iz Mostara, kaže kako smatra da podaci ne odaju realnu sliku o životnom standardu građana. Prema njegovom mišljenju, taj novac posjeduje relativno mali broj izuzetnog bogatih ljudi.

– U BiH postoji stotine milijunaša, nekoliko milijardera, pitanje je na koliko računa je raspoređen taj novac. Građani i kada imaju novac, uglavnom njim rješavaju neke svoje životne problem jer se u BiH ne dobije puno na štednji, ako vam novac stoji u banci, vi nećete zaraditi mnogo – kaže Bago za Faktor.ba.

Unatoč tolikom novcu koji se drži u bankama, Bago podsjeća na činjenicu da banke tretiraju našu državu kao nesigurnu, da smo svrstani u “treće zemlje”, zbog čega su i kamate kod kredita veće u odnosu na razvijene zemlje. Zaključuje kako je veliki postotak redovitog vraćanja kredita, čak veći nego i u nekim od najrazvijenijih europskih zemalja.

Podijeli objavu