Naslovnica POLITIKA Martinović: DF i Naša stranka trebaju Špagu pitati zašto ne zasjeda Skupština...

Martinović: DF i Naša stranka trebaju Špagu pitati zašto ne zasjeda Skupština HNŽ, moja suglasnost za održavanje sjednice je potpisana prije nekoliko mjeseci

Podijeli objavu

Samoprozvane građanske stranke DF i Naša stranka ovih dana su javnosti poslali apele za pomoć bolnici RMC “Dr. Safet Mujić” u kojoj je alarmantno stanje zbog milijunskih dugovanja.

Ove dvije stranke traže žurno zasjedanje Skupštine HNŽ koja bi, prema njima, trebala osmisliti model koji bi spasio spomenutu bolnicu. Zanimljivo, ove dvije bošnjačke stranke koje se vole nazivati građanskim nisu niti izbliza bile tako osjetljive kada se govorilo o problema u SKB Mostar, rastu dugovanja, prestanku rada ili gašenju dijela te bolnice. I to dovoljno govori na koji način ove stranke gledaju na Mostar.

Ali vratimo se na temu. Apel DF-a i Naše stranke je u biti poziv SDA-u da konačno obustavi blokadu rada Skupštine HNŽ i omogući rad zakonodavne vlasti u ovoj županiji. Podsjećamo, Šefir Špago zajedno sa istomišljenicima u SDA, ali i SDP-u odlučio blokirati rad Skupštine HNŽ sve dok on ne bude izabran za predsjedavajućeg ove institucije, te Vesna Saradžić (SDP) za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Sada kada se uvelike počinju osjećati posljedice ovakvog (ne)rada, račun za nove probleme se pokušava ispostaviti svima.

-U zadnjih šest mjeseci Šefir Špago je tri puta odbio naš zahtjev za održavanjem sjednica na kojima se trebalo razgovarati i o ovim problemima. Zato se račun za opstrukcije i probleme koji počinju kulminitari ne može ispostaviti svima. Hrvatski zastupnici su spremni sjesti u klupe i početi rješavati probleme, a kadrovi iz stranaka koje se oglašavaju ovih dana neka svoje zahtjeve usmjere prema SDA i SDP-u, adresama na kojima je razlog blokade rada zakonodavne vlasti u HNŽ-u – rekao je za Ero.tel zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ Tomislav Martinović.

Dodao je kako hrvatski zastupnici neće pristati da se rapravlja samo o RMC “Dr. Safet Mujić” nego treba pokrenut širu raspravu o zdravstvenom sustavu u ovoj županiji, stanju u bolnicama koje rade na ovome području, što koja radi i koliko koja za taj svoj rad dobiva novca.

-Žao mi je što DF i Naša stranka nisu ranije pokazale toliko osjetljivost za probleme u SKB Mostar, kao što je to sada slučaj sa RMC “Dr. Safet Mujić”. Oni svoje zahtjeve trebaju usmjeriti prema SDA i SDP-u, točnije, Šerifu Špagi koji mjeseci ne želi dati suglasnost za održavanjem sjednice Skupštine HNŽ. Moja suglasnost je već mjesecima potpisana, ali nije dovoljna za sazivanje sjednice – zaključio je Martinović.

Neslužbeni podatci govore kako je dugovanje RMC “Dr. Safet Mujić” oko 15 milijuna maraka, što je izuzetno visoko dugovanje s obzirom na veličinu te bolnice. Postavlja se pitanje koliko bi tek dugovanja bilo da im SKB Mostar već godinama ne obavlja veći do posla. Podsjećamo, SKB Mostar u HNŽ-u pruža pacijentima više od 80 posto bolničkih usluga, a dobiva samo 56 posto sredstava. Ostatak dobiva RMC “Dr. Safet Mujić” i bolnica u Konjicu.

Realno se postavlja pitanje jesu li županiji potrebne tri bolnice koje prave gubitak ili jedna koja će uspješno poslovati i funkcionirati. S obzirom da je SKB Mostar već preuzeo veći dio usluga od ostale dvije bolnice, bilo bi logično da preuzme i dio sredstava. I to je tema koja se treba otvoriti na jednoj od budućih sjednica Skupštine HNŽ. Naravno, kada Špago odluči konačno početi raditi posao za kojeg je izabran i plaćen.

M.K./Ero.tel

Podijeli objavu