Naslovnica POLITIKA Ministar Grlić Radman: Hrvati u BiH moraju izabrati svoga člana Predsjedništva

Ministar Grlić Radman: Hrvati u BiH moraju izabrati svoga člana Predsjedništva

Podijeli objavu

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u četvrtak kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je izraelski list “Jerusalem Post” objavio pa povukao, a u kojem stoji da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako je BiH pod kontrolom militantnog islama.

Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista “Jerusalem Post”, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga – rekao je u četvrtak novi hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

-S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno – dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako je Hrvatska “odgovorna europska zemlja, kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH” i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

-U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda tako da biraju svog člana Predsjedništva, i to treba zadovoljiti – rekao je Grlić Radman.

-Bosna i Hercegovina treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana – dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda – rekao je i zaključio kako se “mora graditi dijalog”, prenosi Hina.

Podijeli objavu