Naslovnica GOSPODARSTVO Djelatnici blokirali M17: Novalić obećao da će u petak biti riješeno pitanje...

Djelatnici blokirali M17: Novalić obećao da će u petak biti riješeno pitanje Aluminija

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i gradonačelnik Mostara, Nevenko Herceg i Ljubo Bešlić, te Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ, pojavili su se pred radnicima Aluminija koji u mostarskom naselju Ortiješ blokiraju promet.

Herceg i Bešlić rekli su kako su došli javno podržati radnike. Mostarski gradonačelnik poručio im je kako je održao jutros sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem te da mu je rekao kako će u petak Vlada F BiH održati izvanrednu sjednicu na kojoj će biti riješeno pitanje Aluminija. No, radnicima nije jasno kako će tvrtka, kojoj istječe rok za nabavu struje u 14 sati, preživjeti do petka. Poručili su kako će blokirati prometnicu do 14 sati te da će poslije toga prosvjede premjestiti u grad. Naime, radnici su pozvali hrvatske dužnosnike da im se obrate, prvenstveno ministre u Vladi Federacije. U protivnom su najavili prosvjede u gradu.

Kako je za Bljesak.info rekao predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić ukoliko im se uskoro ne obrati netko od hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH, krenut će u prosvjede pred zgradom federalnih institucija u Mostaru.

”Pozivam sve hrvatske ministre, svu hrvatsku politiku da dođu ovdje među ljude. Ako se ne pojave, mi idemo pred njihove institucije”, rekao je Biokšić. Podsjećamo, Herceg i Bešlić prošlog su tjedna pisali Vladi Federacije BiH u kojem se, između ostalog, navodi kako će se, ako se dopusti gašenje Aluminija, otvoriti nesagledive razmjere socijalnih i svakih drugih problema, kojima će biti izloženi ne samo radnici Aluminija i njihovi kooperanti, nego i cijeli prostor Federacije BiH.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža također se pojavio na prosvjedu te je kazao kako Aluminij ima osiguranu električnu energiju do danas u 14 sati, nakon čega će biti iskopčan s električne mreže i bit će prekasno za bilo što. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Glencora, kako se ta tvrtka povukla iz pregovora te dodao da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Bljesak.info

Podijeli objavu