Naslovnica CRNA KRONIKA Počeo prosvjed djelatnika Aluminija Mostar, traže da Vlada FBiH ispuni svoje obveze

Počeo prosvjed djelatnika Aluminija Mostar, traže da Vlada FBiH ispuni svoje obveze

Podijeli objavu

Oko 150 radnika mostarskog Aluminija blokiralo je, u srijedu 3. srpnja na 15-ak minuta put M-17 u naselju Ortiješ zbog teške situacije u ovom nekadašnjem gigantu.

MUP HNŽ okupljenima nije dozvolio blokadu prometnicu te su prosvjednici krenuli na prvi pješački prijelaz na kojem će, uzastopnim prelaženjem, izraziti svoje nezadovoljstvo.

Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika “Aluminija”, kazao je da su ovim činom željeli skrenuti pozornost na probleme sa kojima se suočava ova firma.

”Bilo je i ranije problema, ali ovo je najozbiljnija. Tražimo od Vlade FBiH da aneks koji je potpisan 17.6.2013. godine se poštuje i da se napokon riješe ovi problemi ”, kazao je Biokšić. Istaknuo je da su problemi nastali 2010. godine.

”U ovih devet godina imali smo osam uprava i sa svakom smo poslovali u minusu. Zašto se ti minusu nisu ranije presjekli, a niko nije za sve to odgovarao”, kaže Biokšić.

“Aluminij” već nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom, te je doveden je na rub ponora. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Podsjećamo, u subotu 6. srpnja 2019. godine, kako je najavljeno u pismima koja je direktor Društva Dražen Pandža poslao Fondovima za zaštitu okoliša Federacije BiH i HNŽ-a, Upravi za civilnu zaštitu HNŽ-a te Policijskoj upravi Mostar, doći će do prestanka rada proizvodnih pogona Aluminija d.d. Mostar s početkom u 00:01 sati.

Kako je potvrđeno portalu Bljesak.info, informacije o gašenju poslane su i vladama Federacije BiH i Republike Hrvatske, koje su suvlasnice poduzeća.

Podijeli objavu