Naslovnica CRKVA FOTO-VIDEO: Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

FOTO-VIDEO: Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

Podijeli objavu

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj.

Tako je bilo i danas. Na Kedžari su se okupile tisuće vjernika iz brojnih dijelova BiH i Hrvatske, nekih zemalja Europe pa do daleke Australije. Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje “Divinog dana“ započelo misom Uočnicom, koju je ove godine predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Rama Šćit, fra Andrija Jozić – piše Rama-Prozor.info.

Danas, na “Divin dan“ uz suslavlje brojnih svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

Svojim pjevanjem, misno slavlje uzveličale su članice Etno skupina “Čuvarice”.

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve, a danas ih je oko desetak tisuća.

Ono što je današnji dan na Kedžari posebno obilježilo jest davanje redovničkih zavjeta novaka provincije Bosne Srebrene.

Svoje prve privremene zavjete danas su dali: fra Spomenko Hričak, fra Toni Šarić, fra Matej Juričević, fra Dario Laštro i fra Tomislav Vidović.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Š. Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara… Posebno brojni bili su vjernici iz Hrvatske.

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je “prešla” granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.

Diva može i treba biti uzor kako se i po cijenu života brani čast i vjera…

Fotografije i video možete pogledati na OVOM LINKU

Rama-Prozor.info

Podijeli objavu