Naslovnica GOSPODARSTVO Zabrana prijevoza putnika kombi vozilima između BiH i Hrvatske

  Zabrana prijevoza putnika kombi vozilima između BiH i Hrvatske

  Podijeli objavu

  Vožnja putnika kombi-vozilima na relaciji BiH – Hrvatska, što je bio čest slučaj u posljednjih 20-ak godina, bit će uskoro zabranjena ako se i službeno usvoje zaključci sa sastanka Mješovitog povjerenstva za cestovni prijevoz putnika i roba s RH i BiH, piše Večernji list BiH.

  Na sastanku je istaknut, kako piše u priopćenju, “problem nelegalnoga linijskog prijevoza putnika kombi-vozilima te je utvrđeno i uvršteno u protokol da se međunarodni linijski prijevoz putnika smije obavljati samo autobusima te da će obje strane, u okviru zakonskih mogućnosti, poduzimati mjere za sprječavanje nelegalnoga linijskog prijevoza”.

  Izaslanstvo BiH informiralo je čelnike Povjerenstva za cestovni prijevoz putnika i roba RH da se u BiH međunarodni prijevoz putnika obavlja samo autobusima. Hrvatska strana je zamoljena da, ako se prilikom kontrole utvrdi obavljanje međunarodnog prijevoza kombi-vozilima registriranim u BiH, ta vozila vrati u državu registracije, odnosno zabrani daljnje obavljanje prijevoza.

  Ugodna vijest stiže za sve korisnike autobusnog prijevoza između BiH i Hrvatske. Obje strane složile su se kako će zbog dugih čekanja na graničnim prijelazima između dviju država zatražiti od mjerodavnih tijela da se postupak prelaska državne granice u budućnosti ubrza, posebno u linijskom prijevozu putnika, koliko je to moguće u okviru važećih propisa i postupaka.

  Čelnici Mješovitog povjerenstva za cestovni prijevoz putnika i roba s RH i BiH dotaknuli su se i problema povremenog prijevoza putnika između dviju država koji se obavlja u skladu s Interbus ugovorom, a koji su potpisale obje strane.

  “Hrvatska strana istaknula je da postoje određeni problemi kada postoji potreba da hrvatski autobus prazan ili s putnicima tranzitira državno područje BiH kako bi obavio vožnju između polazišta i odredišta u Hrvatskoj (primjerice Osijek – Dubrovnik), a u kojem slučaju se ne dopušta ulazak tog autobusa. Dogovoreno je moguće obavljanje navedenih vožnji, a prijevoznici u tom slučaju moraju imati na odgovarajući način popunjen “Interbus putni list”.

  Dvije strane razmijenile su informacije vezane za potpisivanje protokola uz Interbus ugovor kojim se regulira obavljanje linijskog prijevoza putnika. Bh. strana zamolila je hrvatsku da zatraži da u postupku kažnjavanja bh. prijevoznika zbog počinjenja bilo kojeg prekršaja po prvi put primjenjuje blaže kazne u okviru propisanog raspona kazni.

  Vecernji.ba

  Podijeli objavu