Naslovnica GOSPODARSTVO VIDEO: Kinezi će graditi most Počitelj i dionicu do Zvirovića

VIDEO: Kinezi će graditi most Počitelj i dionicu do Zvirovića

Podijeli objavu

Uprava „Autocesta Federacije BiH“ odlučila je kako će dvije kineske tvrtke graditi najvredniju dionicu autoceste na Koridoru Vc, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 milijuna maraka, doznaje „Dnevni avaz“.

Najbolja ponuda

Radi se o dionici autoceste dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske kompanije „China State Construction Engeering Company“ i „Synohydro Power China“, što su „Autoceste FBiH“ i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.

Ovu dionicu autoceste financira Europska investicijska banka (EIB), koja je, konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje.

No, za razliku od prethodnih natječaja, EIB je prvi put dao suglasnost za tvrtke koje su predložile „Autoceste FBiH“.

Prema informacijama „Avaza“, „China State Construction Engeering Company“ obvezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 miliona eura, a „Synohydro Power China“ most za 32,8 miliona eura.

Na gradnju ove dionice autoceste čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao natječaj. Ovog puta, poslali su svog konzultanta, koji je nadzirao cjelokupnu natječajnu dokumentaciju i vodio s „Autocestama“ cijeli posao.

Ranije su „Autoceste“ poslove dodjeljivale konzorciju „Strabaga“ i „Euroasfalta“.

Kako se doznaje austrijski „Strabag“ se žalio na odluku „Autocesta FBiH. Ta je tvrtka, prema dokumentima  poslala ponudu za gradnju autoceste u iznosu od 80,7 milijuna KM. Turski „Cengiz“ poslao je ponudu od 79,3 milijuna eura. Odluka o žalbi trebala bi biti poznata u sljedećih 15 dana, ali s obzirom na to da je EIB već dao suglasnost, teško da može bilo šta promijeniti.

Most Počitelj najduži je most na Koridoru Vc, čijom je gradnjom predviđeno spajanje dvije obale rijeke Neretve.

 

Podijeli objavu