Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Prigodna marka HP Mostar „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“

  Prigodna marka HP Mostar „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“

  Podijeli objavu

  Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“.

  Bez kazališta ljudska povijest bila bi znatno siromašnija jer kazalište, kako u samim početcima tako i danas, otvara nove prostore slobode. Posebno poštovanje zaslužuju glumci, dramski umjetnici koji na kazališnoj sceni ostavljaju srce i dušu.

  Izdanjem prigodne poštanske marke „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“ HP Mostar obilježava 10 godina od odlaska sa životne i kazališne scene jednoga od najvećih bh. dramskih umjetnika, prvaka glumišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru gdje i umire 8. srpnja 2009. nakon borbe s teškom bolešću. Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. Godine 1993., nakon ratnih sukoba u Mostaru, postaje jedan od suosnivača mostarskog Ratnog kazališta. Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom. Ostvario je više od 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja. Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. kazališnoj sceni.

  Autor marke je Dinko Raič, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

  Podijeli objavu