Naslovnica POLITIKA EPP imenovao Plenkovića da pregovara o raspodjeli najviših dužnosti u EU

EPP imenovao Plenkovića da pregovara o raspodjeli najviših dužnosti u EU

Podijeli objavu

Svi lideri iz Europske pučke stranke podržavaju Manfreda Webera i ni o kakvoj drugoj varijanti ne razgovaramo u ovom trenutku – rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na ulasku na izvanredni summit EU u Bruxellesu, na kojemu se razgovara o rezultatima europskih izbora i o tome kako dalje u popunjavanju najviših pozicija u EU, ponajprije mjesta predsjednika Komisije, ali i Europskog vijeća i drugih dužnost

Plenković je večeras dobio od svojih kolega u Europskoj pučkoj stranci (EPP) jednu novu dužnost, ali ne onoj o kojoj se spekulira u medijskim napisima o njemu kao mogućem kandidatu za čelno mjesto u Europskoj komisiji, nego dužnost jednog od dvoje službenih pregovarača EPP-a u postizbornim pregovorima o raspodjeli čelnih mjesta EU institucija. Portal Politico.eu piše da su se europski pučani složili s izborom Plenkovića i latvijskog premijera Artursa Krišjānisa Kariņša nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da ne želi osobno preuzeti ulogu u tim pregovorima.

Europski liberali imenovali su belgijskog premijera Charlesa Michela i nizozemskog Marka Ruttea za svoje pregovarače, a socijalisti španjolskog i portugalskog premijera, Pedra Sancheza i Antonija Costu. Iako se večeras ne očekuje odluka, rasprava iza zatvorenih vrata Europskog vijeća mogla bi biti burna jer, dok njemačka kancelarka Angela Merkel, Plenković i drugi članovi Europskog vijeća iz redova pučana podržavaju Webera, francuski predsjednik Emmanuel Macron na ulasku na summit izrijekom je spomenuo imena troje kandidata, ali ne i Webera.

Vestager, Timmermans, Barnier su ljudi koji su kompetentni. Ali ne želim danas raspravljati o imenima, želim razgovarati o projektima, prioritetima i kriterijima – rekao je Macron na ulasku na summit. Margrethe Vestager bila je dio tima od sedam kandidata koje su europski liberali istaknuli prije ovih izbora, Frans Timmermans bio je “spitzenkandidat” europskih socijalista i demokrata, a Michel Barnier, Francuz iz redova EPP-a koji trenutno obnaša dužnost glavnog europskog pregovarača za Brexit, uopće nije bio istaknut kao “spitzenkandidat”. Macron ga, međutim, gura kao kompetentnijeg EPP-ovca od Manfreda Webera, koji je bio vodeći kandidat EPP-a.

Na pitanje što misli o Barnieru kao mogućem kandidatu za šefa Komisiji koji bi isplivao u ovoj postizbornoj proceduri, Plenković odgovara da je Barnier njegov dobar prijatelj i dobar pregovarač, ali da i on, i HDZ i cijeli EPP podržavaju Webera.

Upitan da komentira pisanje tjednika Nacional, koji tvrdi da je njemačka kancelarka Merkel došla u Zagreb da bi Plenkovića odvela na neku od najviših dužnosti u Bruxellesu, te da će u tom scenariju Plenkovića na mjestu premijera naslijediti Dragan Primorac, a na mjestu šefa HDZ-a Gordan Jandroković, Plenković je odgovorio sarkastično: – Sigurno je to bio glavni razlog (Merkeličina dolaska na skup HDZ-a uoči europskih izbora, op.a.), samo zbog toga je govorila – rekao je i dodao: – Cijeli taj članak za mene je bila jedna novost.

Vecernji.hr

Podijeli objavu