Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Predstavljena prva epizoda crtića ‘Obitelj Grabo’

  Predstavljena prva epizoda crtića ‘Obitelj Grabo’

  Podijeli objavu

  Prva epizoda animiranog serijala o ‘Obitelji Grabo’, pod nazivom ‘Miran san’, nastala u produkciji portala Bljesak.info,  predstavljena je u četvrtak, 23.svibnja, u Mostaru.

  ”Budući da je javnost prilično zamorena vijestima o korupciji, odlučili smo se pristupiti ovoj temi na neki drugačiji način”, rekao je to Berislav Jurić, urednik portala Bljesak.info prilikom predstavljanja prve epizode koja na jedinstven način donosi priču o korupciji u našem društvu.

  Kako je istaknuo Jurič, inače i scenarist epizoda o ‘Obitelji Grabo’, cilj ovog serijala jeste podignuti svijest o korupciji u našem društvu i upozoriti na sve negativnosti koje ova pojava nosi sa sobom.

  ”Svakodnevno se susrećemo s nekim vidom korupcije i svjedočimo kako se novac slijeva tamo gdje ne bi trebao. Krpe se preduboke rupe nečije pohlepe a prave šupljine ovog društva ostaju nezakrpljene. Iako jako zvoni to kako je riječ o prvom crtiću o korupciji u BiH, ovo ne treba gledati samo kao crtić nego kao jedan upitnik o tome kakav je naš odnos prema ovoj pojavi koja za sobom na dno vuče sve druge sfere našeg društva”, rekao je Jurič uoči premijernog prikazivanja prve epizode.

  Režiju, animaciju i dizajn ‘Obitelji Grabo’ potpisuju Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta ‘Korupcija je loša stvar’, u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

  Prvu epizodu serijala ‘Obitelj Grabo’ pod nazivom ‘Miran san’ pogledajte na sljedećem linku:

  Uz predstavljanje animiranog filma, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić , održano je i predavanje na temu korupcije u našem društvu.

  Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, prezentirao je kratki film – istraživačku priču o zastupnicima koji su varali državu kako bi iz proračuna naplatili naknadu za odvojeni život.

  O političkim, ekonomskim i socijalnim posljedicama korupcije u našem društvu te načinima na koje se boriti protiv korupcije, govorio je Aleksandar Draganić, ekonomski analitičar i stručnjak za pitanja korupcije.

  ”Osvrnuo bih se na onu staru izreku gdje postoji volja, postoji i način, volja je ta koja implementira i pokreće stanje vezano  za korupciju”, poručio je Draganić.

  Projekt je nastao uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy’ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

  Podijeli objavu