Naslovnica KULTURA Večeras predstavljanje knjige prof. dr. sc. Marije Musa

Večeras predstavljanje knjige prof. dr. sc. Marije Musa

Podijeli objavu

Općina Čitluk i Školska naklada d.o.o. Mostar organiziraju predstavljanje knjige “Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas” prof. dr. sc. Marije Musa.

Ovu jedinstvenu knjigu, koju će zbog kvalitete njezinoga sadržaja, teme koju obrađujevremenskog okvira koji obuhvaća – uvjereni su recenzent i – imati svaki hrvatski intelektualac, ali isvaki jezikoslovac koji se bavi kroatistikom i slavistikom u svijetu, u utorak, 21. svibnja 2019. u 20.00 sati u Hotelu Brotnjo u Čitluku predstavit će:

  • dr. sc. Mile Mamić, red. prof. u miru, Sveučilište u Zadru, RH
  • dr. sc. Katica Krešić, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru,
  • Slaven Pehar, dipl. ing., Školska naklada d.o.o. Mostar,
  • autorica dr. sc. Marija Musa, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Monografija koja će se predstaviti u Čitluku već je uvrštena u popise obvezne literature studijakroatistike u BiH, R. Hrvatskoj, ali i šire, a njome se kroz tri cjeline pokazuje put opstanka, kontinuiteta, razvoja i zastupljenosti hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini pod različitim režimima u kojima se nalazila i koji su kreirali njezinu jezičnu politiku.

Autorica se osvrće i na tradiciju i na suvremenost govoreći o nominaciji jezika u različitim razdobljima kroz povijest Bosne i Hercegovine pri čemu donosi kritičke procjene, komentare, iznimno zanimljive rezultate istraživanja i zaključke neprestano ih povezujući s društveno-političkim isociolingvističkim kontekstom u kojem su nastajali istraživani dokumenti i medijska izvješća prije svega Javnih RTV servisa u BiH.

 

Podijeli objavu