Naslovnica DRUŠTVO General-bojnik Ivica Jerkić na vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu

General-bojnik Ivica Jerkić na vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu

Podijeli objavu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima i zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnikom Ivicom Jerkićem, u razdoblju od 16. do 20. svibnja 2019. godine sudjeluju na 61. Međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Marijanskom svetištu u Lourdesu (Republika Francuska).

Predvođeni vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem, a u organizaciji Vojnog ordinarijata u BiH i Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH katoličke vjeroispovijesti hodočaste na ovo Međunarodno hodočašće po dvadeseti put, zajedno s oko 40 drugih zemalja Europe i svijeta. Privremeno sastavljenom postrojbom od 56 pripadnika zapovijeda pukovnik Marinko Romić.

61.Međunarodno vojno hodočašće obuhvaća bogat duhovni program koji se ove godine odvija pod geslom „Traži mir i za njim idi“.Tradicionalna središnja svečanost otvaranja održala se  17. svibnja 2019. godine  u  bazilici svetog Pija X. gdje je  prodefilirao veliki broj osoba kao i predstavnika oružanih snaga zemalja sudionica koji će se predstaviti nacionalnim zastavama i vojnim orkestrima.

Pripadnici MO i OS BiH hodočašće su započeli misnim slavljem na Plehanu 13. svibnja 2019. godine u crkvi svetog Marka. Dan kasnije pridružili su se pripadnicima Hrvatske vojske u Avinjonu gdje je misu predvodio mons. Tomo Vukšić.

Euharistijska slavlja i drugi obredi koji se prakticiraju prema programu hodočašća  na hrvatskom jeziku predvode vojni biskup mons. Tomo Vukšić i vojni biskup Republike Hrvatske mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s drugim svećenicima i vojnim kapelanima.

U okviru posjeta Republici Francuskoj i sudjelovanja izaslanstva Bosne i Hercegovine na Vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sastala se 17. svibnja 2019. godine s ministrom obrane i zamjenikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem.

Razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj bilateralno-vojnoj suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i ovogodišnjem zajedničkom hodočašću.Pored ministrice obrane Marine Pendeš, sastanku su nazočili i general-bojnik Ivica Jerkić i vojni biskupi mons. Tomo Vukšić i Jure Bogdan – priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Brotnjo.info

Podijeli objavu