Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Otvoren peti srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”

  Otvoren peti srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”

  Podijeli objavu

  Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije otvorio je peti srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča” koji je započeo svečanim mimohodom viteških skupina iz središta Stoca.

  Pozdravljajući nazočne predsjednik Herceg je istakao kako se na temeljima bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine rodila Stolačka tarča – srednjovjekovni sajam koji od zaborava čuva uspomenu na našu dugu i često bremenitu prošlost, želeći je otrgnuti od zaborava i očuvati za naraštaje koji dolaze.

  Večeras u 20:00h biti će uprizorenje Obrane Hercegovog grada. Program će posebno začiniti Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija u 21:00h, te nastup DJ-a od 21:30h do kasno u noć.

  Zahvaljujući Općini Stolac i J.U. Radimlja koji zajedno sa stolačkim vitezovima hercega Stjepana Kosače i njihovim gostima – vitezovima pristiglima iz drugih krajeva Europe, čuvaju duh starih vremena i tisućljetnu uspomenu na našu ponosnu prošlost, naglasio je kako Tarčom oživljena prošlost ne samo da doprinosi očuvanju kulturno-povijesne baštine nego postaje i sve prepoznatljivija turistička atrakcija koja obogaćuje hercegovačko-neretvansku turističku ponudu.

  „Te je vrijednosti prepoznala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u kojoj od početka postoji neupitna spremnost za potporu Tarči koja, njegujući ideje viteštva – čast, požrtvovnost, vjernost i hrabrost, čuva bogatu povijesnu-kulturnu baštinu stolačkoga kraja i promovira opće ljudske i civilizacijske vrijednosti, ali i doprinosi našem snažnijem gospodarskom osobito turističkom razvoju”, zaključio je predsjednik Herceg proglašavajući petu ”Stolačku tarču” otvorenom.

  Inače, organiziranje srednjovjekovnog sajma “Stolačka tarča” ima za cilj oživljavanje prekrasne stolačke tvrđave, koja je jedna od 30 nacionalnih spomenika na području Stoca. Očekuje se preko 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i prvi put i skupine iz Rumunjske.

  Podijeli objavu