Naslovnica KULTURA “Carevo novo ruho” sutra u Kosači

“Carevo novo ruho” sutra u Kosači

Podijeli objavu

U sklopu Mostarskoga proljeća – XXI. dana Matice hrvatske, u petak, 10. svibnja u 18 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače bit će izvedena predstava „Carevo novo ruho“, autorice i redateljice Mirne Mišković.

Predstava je nastala u produkciji Gradskog kazališta mladih Vitez, a prema poznatoj bajci H. C. Andersena.

Glume:Bruno Grebenar/Car, Ana Gabrić/ Dvorska sluda, Nikola Matković/ Lopov 1, Mirna Mišković/ Lopov 2, Anja Stipinović/ Ministrica za dobar izgled, Ognjen Stojak/ Dječak.

Scenograf je Nikola Matković, kostimograf Bruno Grebenar, koreografkinja Mirna Mišković, a producent Ivan Sajević.

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednoga stoljeća otkad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihova položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca, naivno i čisto, progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je, zapravo, bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrstih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti, bez obzira koju funkciju obavljali, kroje sudbinu.Od svih carevih odijela, ovo je imalo najveći „uspjeh“.

O GKM Vitez

Gradsko kazalište mladih Vitez utemeljeno je i djelovalo u sklopu Udruge mladih „Enter“ od 2006. godine, a od 2018. godine djeluje kao zasebna organizacija.

Kao relativno mlada kazališna skupina, bilježi impozantne rezultate, među kojima blizu 800 nastupa, te više od 60 premijerno izvedenih predstava. Tijekom proteklih 12 godina predstave GKM-a Vitez pogledalo je više od 160 000 gledatelja. Uz velik broj revijalnih nastupa, aktivno sudjeluju i na natjecateljskim festivalima, a vitrine GKM-a Vitez krase brojne nagrade, od kojih je više od 300 pojedinačnih i zajedničkih, među kojima više od 50 za najbolju predstavu na raznim festivalima u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno vrijedi izdvojiti činjenicu da su tijekom proteklih 10 godina pet puta bili pobjednici festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, te proglašavani najuspješnijim omladinskim kazalištem u BiH. Pored natjecateljskih festivala, članovi Gradskog kazališta mladih redovito putuju na turneje s predstavama u susjedne zemlje, a zauzvrat su i česti domaćini teatarskim skupinama iz regije. GKM Vitez organizator je jedne od najsadržajnijih i najkvalitetnijih kazališnih manifestacija u BiH, Dana kazališta u Vitezu, koji traju više od 10 godina, a tijekom protekle tri godine uspješno organiziraju i Dane hrvatskog kazališta u BiH – priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Matice hrvatske Mostar.

Brotnjo.info

Podijeli objavu