Naslovnica Obavijesti Prijete nove poplave: Stiže veliko pogoršanje vremena!

Prijete nove poplave: Stiže veliko pogoršanje vremena!

Podijeli objavu

Nažalost promjenjivo vrijeme kao što se već i pisalo u prognozama i objavama nastavlja se do daljnjeg.

Još danas će se još moći uživati u sunčanom i ugodnijem vremenu, dnevne temperature će rasti uz okvirne vrijednosti uglavnom do 18°C, donosi facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Nakon bure vjetar će okretati na južne i jugozapadne smjerove što je uvod u promjenjivi i kišovitiji sutrašnji dan diljem regije Novo jače pogoršanje vremena na koje posebnu pozornost treba posvetiti stiže tijekom vikenda.

Naime sa sjevera Europe će se prema nama spustiti veća količina vlažnog i hladnijeg zraka u sklopu kojega s očekuje formiranje ciklone nad Sredozemljem. Spomenuta ciklona će se sporo preko srednje južne Italije premještati prema jugoistoku Europe gdje će se zadržavati nekoliko dana.

U ovakvim okolnostima naš dio Europe između subote i srijede čeka jače pogoršanje vremena, vrlo nestabilno vrijeme uz lokalne vrlo obilne oborine. Upozorava se prvo na lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu.

Ponajprije se to odnosi na području Hrvatske, ptom Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i sjeverne Makedonije.

Područja koja su po trenutnim prognozama rizična na mogućnost poplava i klizišta, zbog vrlo obilnih oborina koje se očekuju između subote i srijede i čija se količina u prosjeku očekuje od 40 do 160 mm lokalno moguće i više su:

  • Središnji, istočni i sjeverozapadni dio Hrvatske.
  • Srednja, zapadna, sjeverozapadna, sjeveroistočna srednja i istočna Bosna.

Ovo su područja navedena kao visokorizična i područja u kojima bi između subote i srijede mogao pasti velike količine kiše, što bi moglo uzrokovati poraste i izlijevanja manjih i većih riječnih vodotoka.

Oborine koje se očekuju bit će umjerenog i jakog intenziteta praćene povremenim grmljavinama, što može uzrokovati i opasne bujične poplave.

 

Podijeli objavu