Naslovnica CRNA KRONIKA Policija u HNŽ-u ima pune ruke posla: Migranti narušavaju javni red i...

Policija u HNŽ-u ima pune ruke posla: Migranti narušavaju javni red i mir, kradu, napadaju službene osobe

Podijeli objavu

Dana 18.05.2018. godine na područje HNŽ iz Sarajeva prebačeno je 297 migranata, koji su smješteni u IC Salakovac, sjeverni dio općine Mostar. Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNŽ od dolaska migranata u HNŽ do danas prema njima postupaju sukladno propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije.

Pored migranata koji su smješteni u  IC Salakovac velik broj njih je ilegalno odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNŽ, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko.

Za vremenski period od 18.05.2018. godine do 30.04.2019. godine policijski službenici MUP-a HNŽ pronašli su još 330 migranata, te proveli Zakonom predviđene procedure. Za isti vremenski period koji je naveden, policijski službenici i MUP-a HNŽ na razini dnevnih događanja evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima.

Pored narušavanja JRM migranti su na području HNŽ izvršili 24 kazneno djelo krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari, te napadi na ovlaštene službene osobe.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a HNŽ susreću se sa niz poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima kao što su i problemi utvrđivanja identiteta i zakonske zapreke pri procesuiranju. Isto tako migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe.  Pri vršenju kaznenih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano, da ista osoba počini više kaznenih djela pod različitim imenima – priopćeno je iz MUP-a HNŽ.

Brotnjo.info

Podijeli objavu