Naslovnica GOSPODARSTVO Kreću kontrole ugostiteljskih objekata

  Kreću kontrole ugostiteljskih objekata

  Podijeli objavu

  Uprava za neizravno oporezivanje će od 15. Svibnja 2019. godine krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

  Pozivaju sve poreske obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i jesu li prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obvezu. Ukoliko otkriju neke greške pozivani su da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obvezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

  Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UNO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

  Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih gospodarskih grana u BiH posmatrajući s aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti. U sustavu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrirana porezna obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64% od ukupnog broja registriranih poreznih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini.

  Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima vrlo nisko sudjelovanje u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57%. Također, stavljanjem u odnos broja registriranih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determinira najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

  Provedene analize, podaci trećih strana, povijesni podaci, saznanja iz vanjskih izvora, kao i emprijska građa drugih poreznih administracija ukazuju na širok raspon mogućih poreskih prijevara. Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno sudjelovanje gotovinskih tijekova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet trošarinskih proizvoda itd – priopćeno je iz UNO BiH.

  Podijeli objavu