Naslovnica GOSPODARSTVO Hering će graditi poddionicu Vranduk – Ponirak

  Hering će graditi poddionicu Vranduk – Ponirak

  Podijeli objavu

  „Autoceste FBiH“ izabrale su azerbejdžansko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine „Consortium of Azvirt L.L.C.“ i „Hering“ za gradnju poddionice Vranduk – Ponirak na Koridoru 5C, ukupne dužine 5,2 kilometra, doznaje „Dnevni avaz“.

  Ovaj konzorcij predao je u listopadu prošle godine najpovoljniji ponudu u iznosu od 76.513.413 eura (153.026.826 KM), koju su „Autoceste“, nakon svih provjera, prije nekoliko dana i prihvatile, a dobivena je i suglasnost međunarodnih kreditora.

  Gradnja ove poddionice financira se sredstvima osiguranim kod OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID), a predviđeni rok gradnje je 24 mjeseca. Ugovor s „Azvirtom“ i „Heringom“, kako doznaje Avaz, bit će potpisan u sljedećim danima kako bi gradnja što prije počela.

  Trasa autoceste poddionica Vranduk – Ponirak dio je dionice Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca.

  Poddionica počinje u južnom dijelu naselja Nemila – lokacija Stara stanica. S dva mosta prelazi rijeku Bosnu, dok tunelom Vranduk trasa prolazi kroz regiju Vranduk. Dalje nastavlja iznad naselja Koprivna, s desne strane rijeke Bosne i završava se nadomak naselja Ponirak.

  U utrci za ovu poddionicu bile su ukupno četiri kompanije, a među njima i turski „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S.“ s ponudom od 79.887.569 eura. Svoje ponude poslale su i kompanije „Euro-Asfalt“ i „Strabag“.

  „Euro-Asfalt“ i „Strabag u ponudi su, kako doznaje Avaz, naveli da ovaj posao mogu uraditi za 87.280.194 eura, dok je „Kolin Insaat Turizam Sanayi ve Ticaret A. S.” poslao ponudu od 98.335.099 eura, čime je bio najskuplji ponuđač na natječaju

  Prema planu, na dužini od 5,3 kilometra gradit će dva mosta, tunel i tri vijadukta.

   

  Podijeli objavu