Naslovnica POLITIKA Ne želi u Veliku Britaniju: Prlić zatražio da ostatak kazne odsluži u...

Ne želi u Veliku Britaniju: Prlić zatražio da ostatak kazne odsluži u BiH

Podijeli objavu

Nekadašnji predsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizama za međunarodne kaznene sudove da 25-godišnju kaznu zatvora  ne služi u Velikoj Britaniji.

Kako doznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu  napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

“Izvješće o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća sigurnim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara”, navodi Prlić u pismu.

On dodaje kako ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računalo, što će mu otežati rad na zathjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim od strane ovoga suda.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomognu da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim da budem prebačen u zatvor koji ima uvjete poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, stoji u Prlićevom pismu.

Prema neslužbenim informacijama Jadranko Prlić bi do proljeća 2021. godine mogao izdržati dvije trećine kazne, kada bi po ustaljenoj praksi Haškog suda trebao izaći na slobodu.

Brotnjo.info

Podijeli objavu