Naslovnica DRUŠTVO FZZO: Platit ćemo liječenje dječaka, ali nismo zaprimili zahtjev!

FZZO: Platit ćemo liječenje dječaka, ali nismo zaprimili zahtjev!

Podijeli objavu

Bh. mediji svakodnevno objavljuju vijesti i osobama kojima je potrebna pomoć za liječenje.

Uglavnom se radi o teškim oboljenjima koja se liječe u medicinskim centrima izvan BiH i potrebna su značajna financijska sredstva za te procese. Zadnji takav slučaj je dječak Mak Hasić, a pomoć i dalje stiže sa svih strana BiH s ciljem da se dječak uputi na hitno liječenje u Njemačku.

Stvara se dojam kako u ovakvim situacijama pomažu svi osim institucija koje bi se trebale baviti ovim pitanjima. U prvom redu se tu misli na Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u kojem smo potražili odgovore na pitanja zašto oni ne financiraju liječenje malog Maka. Odgovor kojeg smo dobili nas je i više nego iznenadio.

– Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je spreman platiti kompletno liječenje dječaka Maka Hasića, ali mi još nismo dobili zahtjev za njegovo upućivanje na liječenje izvan BiH. Mi ne plaćamo samo liječenje nego i troškove puta, dnevnice i sve ostale troškove koje se pojave u ovome procesu – rekli su za Pogled.ba iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, te dodali kako su za cijeli slučaj saznali iz medija.

Hoće li na kraju ova institucija platiti liječenje malog Maka u Njemačkoj saznat ćemo idućega tjedna jer mogućnost da se uputi zahtjev FZZO-u je i dalje otvorena.

Kako Pogled.ba neslužbeno doznaje od sugovornika iz FZZO-a, u brojnim prethodnim slučajevima su se znale pojaviti manipulacije u slučajevima gdje se od građana tražilo da pomognu u liječenju pacijenata, a na kraju je ova institucija snosila troškove liječenja.

– Imali smo slučajeve gdje je tjednima prikupljan novac za određene osobe, sredstva bi se prikupila, a onda je nekoliko dana prije odlaska na liječenje upućen zahtjev da FZZO plati troškove liječenja. Mi smo to naravno i učinili, a nismo nadležni da pitamo što je s novcima koje su građani uplatili za te ljude – ističu naši sugovornici iz FZZO-a koji nisu željeli da ih imenujemo zbog osjetljivosti teme.

Također, bilo je slučajeva gdje su pacijenti, osobito u slučaju nužnosti transplantacije, namjerno odbijali da im FZZO plati troškove operacije nego su namjerno išli u proces prikupljanja novca preko humanitarnih akcija.

– Za jednu transplantaciju u prosjeku nam je potrebno oko 28 000 eura i mi bez ikakvih odugovlačenja odobravamo sredstva. Ipak, imali smo slučajeve gdje ljudi namjerno odbijaju da im platimo troškove transplantacije nego pokreću humanitarne akcije u kojima se prikupi znatno više novca nego su troškovi operacije. U tim slučajevima možemo reći kako se namjerno ide u proces prikupljanja novca ne samo kako bi se platila operacija nego kako bi se ostvarila o određena financijska dobit – ističu naši sugovornici.

Naravno, nitko nije ni pomislio niti je sugerirao kako se u slučaju dječaka Maka Hasića radi o bilo kakvim zlouporabama pokrenute humanitarne akcije. Veliko je pitanje koliko je većina građana uopće upoznata sa mogućnosti da im FZZO plati liječenje izvan BiH i u kojim slučajevima je to moguće. Treba naglasiti kako je FZZO samo prošle godine za ovu namjenu potrošio 24 milijuna maraka, a više od 700 osoba je poslano na liječenje izvan BiH.

Na kraju možemo reći kako se samo nadamo da će odmah u ponedjeljak biti pokrenute procedure da se malom Maku osiguraju sredstva za liječenje u Njemačkoj jer ovaj dječak ima zakonsko pravo na to.

M.K. / Pogled.ba

Podijeli objavu