Naslovnica CRNA KRONIKA Sanader odlazi u zatvor, mora vratiti 15 milijuna kuna

Sanader odlazi u zatvor, mora vratiti 15 milijuna kuna

Podijeli objavu

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na 6 godina zatvora, odnosno prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju “Planinska” osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Ovom odlukom bivši premijer upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne. Sa suoptuženicima mora vratiti 15 milijuna kuna.

– Ukratko, iz obrazloženja proizlazi da je optuženi Ivo Sanader sada, a u povodu izjavljenih žalbi, osuđen na kaznu dulju od pet godina. Samim time ispunjeni su uvjeti za određivanje tzv. obligatornog istražnog zatvora. Sada bi sudac trebao izdati dovedbeni nalog, što znači da bi se već danas trebalo postupati prema tom nalogu – objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u ZagrebuKrešimir Devčić.

Nakon rješenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud izdao je dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera. To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.

Devčić je rekao i da se iz rješenja Vrhovnog suda ne vidi koliko je Sanaderu povećana kazna, osim da je veća od pet godina.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire. Mlinarević i Fiolić su na prvom suđenju osuđeni na godinu dana uvjetno, a kazna im je zamijenjena radom za opće dobro.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Sanader i Mlinarević preblago kažnjeni pa su od Vrhovnog suda tražili da preinači odluku o kazni. Za bivšeg premijera tražili su najvišu propisanu kaznu od deset godina, jer smatraju da je u njegovom slučaju riječ o ”najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan u njenom prikrivanju”.

Suđenje u aferi Planinska trajalo je od travnja 2013. do travnja 2018. godine, a učestalo je prekidano zbog Sanaderove bolesti. On je u međuvremenu tijekom tog postupka izašao iz pritvora nakon što je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi Media. U tijeku je ponovljeno suđenje u aferama Ina-MOL i Fimi Media. Sanader je u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, dok je nepravomoćno oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki.

HRT.hr

Podijeli objavu