Naslovnica CRNA KRONIKA 20 godišnjica smrti Joze Leutara

20 godišnjica smrti Joze Leutara

Podijeli objavu

Prije 20 godina, 16. ožujka 1999. godine, u 8 sati ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH pošao je na posao u službenom vozilu “VW Golf III” u kojem je s njim bio službeni vozač.

Približavajući se naselju Ciglane, u blizini tadašnje zgrade veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, automobil je eksplodirao.

Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo gdje je nakon 12 dana, 28. ožujka 1999. godine izgubio bitku za život. Taj je politički atentat Sarajevo doveo u žarište svjetske javnosti.

Unatoč angažmanu velikog broja domaćih i inozemnih istražnih tijela, uključujući i IPTF i FBI, slučaj Leutar do dana današnjeg nije riješen.

Tko je bio počinitelj? Prema čijem je nalogu djelovao? Koji su motivi postavljanja bombe pod službeni automobil zamjenika ministra? 20 godina kasnije, a nijedno od spomenutih pitanja još nije odgovoreno.

Nakon atentata upriličeno je suđenje koje je za rezultat imalo poltičko-medijski cirkus. Nakon dvije i pol godine ovog montiranog suđenja, Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Milićevića od optužbi za ubojstvo Joze Leutara

Jozo Leutar čitav radni vijek proveo je u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik krim-policije, a potom zapovjednik brigade HVO-a i načelnik sektora za poslove policije u MUP-u Herceg-Bosne. Potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH, imenovan je za zamjenika ministra za unutrašnje poslove u Vladi FBiH. Tu dužnost obavljao je do smrti.

Brotnjo.info

 

Podijeli objavu