Naslovnica CRNA KRONIKA Ustaše i Turke treba pobiti: Umobolnik na Novom Zelandu ubio 49 ljudi

Ustaše i Turke treba pobiti: Umobolnik na Novom Zelandu ubio 49 ljudi

Podijeli objavu

Nezapamćeni napad u Christchurchu u Novom Zelandu. U pucnjavama na dvije džamije ubijeno je najmanje 49 ljudi, a 20 ih je ozlijeđeno.

Ubojica je 28-godišnji Brenton Tarrant, Australac kojeg je policija opisala kao ekstremnog desničara, a uz njega uhićene su još tri osobe povezane s napadom, među njima jedna žena.

Novozelandska premijerka smatra da je Novi Zeland izabrao za napad zbog multi-kulturalizma, raznolikosti i otvorenosti.Brenton Tarrant, 28-godišnji napadač, rođen u Australiji, u radničkoj obitelji skromnih primanja, na Facebooku je uživo prenosio početak napada. Na kacigi je, naime, imao kameru. Bio je odjeven u pancirnu uniformu. Dok se vozio prema džamiji, glasno je slušao glazbu. Među ostalim, i četničku pjesmu u kojoj se spominje Radovan Karadžić. Prije nego što je izašao iz automobila rekao je – “Neka zabava počne”. Napad je trajao 17 minuta.

U prvoj džamiji, u koju se vraćao dvaput u razmaku od pet minuta, napadač je najprije pucao po prostoriji za molitvu, a zatim ušao u dio predviđen za žene. Očevici kažu da je gađao u glavu i prsa. Hladnokrvno je ubijao sve one koji su pokazivali znakove života. U džamiji Al Noor je bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije stradao

Istraga pucnjave proširila se do Dunedina

Policija je objavila da se istraga pucnjave u Christchurchu proširila do Dunedina, gradića udaljenog 300-tinjak km. U tijeku je pretres posjeda u Dunedinu, a okolne kuće su evakuirane kao mjera predostrožnosti, priopćila je policija. U napadima maskiranih ekstremista na dvije džamije u Christchurchu ubijeno je najmanje 49 osoba.

Uhićene 4 osobe – 3 muškarca i 1 žena

Policija je uhitila četvero osumnjičenika. Eksplozivi pronađeni u njihovim vozilima deaktivirani su. Stupanj nacionalne sigurnosti u Novom Zelandu podignut je na najvišu razinu, sve džamije u gradu do daljnjega su zatvorene. Uhićeni su ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba, potvrdila je novozelandska premijerka.

Arden: Novi Zeland izabran za metu “jer nismo rasisti i mrzitelji”

– Izabrani smo jer predstavljamo raznolikost, toleranciju, dobrotu, sućut. Izabrani smo jer smo pružili dom onima koji dijele naše vrijednosti, utočište onima koji ga trebaju. Vi ste možda izabrali nas, ali vas s gnušanjem odbijamo i osuđujemo. Neću dopustiti da ovo promijeni profil Novog Zelanda. Nitko od nas neće, rekla je novozelandska premijerka Jacinda Arden.

Svjedoci: “Krvi je bilo posvuda”

Jedan je čovjek koji je bio prisutan u džamiji Al Noor u Aveniji Deans kazao je kako je napadač bijelac, plave kose te je nosio kacigu i neprobojni prsluk. Uletio je u džamiju dok su vjernici bili na koljenima u molitvi. “Imao je veliku pušku … došao je i počeo pucati na sve u džamiji”, rekao je svjedok Ahmad Al-Mahmoud. Dodao je da su neki pobjegli razbivši staklena vrata.

Radio Novi Zeland citirao je svjedoka koji kaže kako je bio u džamiji i da je vidio četvero ljudi kako leže na podu te da je bilo “krvi posvuda”.

Ustaše i Turke treba pobiti

Mirza Hajrić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji, koja pokriva i Novi Zeland za N1 je govorio o terorističkom napadu koji se dogodio u gradu Christchurchu.

Muškarac je svoj smrtonosni pohod po džamijama navodno snimao i snimku objavio na društvenim mrežama, prenose agencije.

Hajrić je za gledatelje N1 objasnio što se nalazi na snimci kojeg je napadač snimao tijekom terorističkog čina.

“Nemamo jasne informacije je li netko od ubijenih i ozlijeđenih iz BiH. Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine je što je ubojica koji je bijelac i rođen je u Australiji, prilikom izravnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se spominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti”, kazao je Hajrić za N1.

 

Podijeli objavu