Naslovnica DRUŠTVO Borba protiv etno – nacionalističke retorike u Mostaru okupila mlade iz cijele...

Borba protiv etno – nacionalističke retorike u Mostaru okupila mlade iz cijele Bosne i Hercegovine

Podijeli objavu

Nacionalni demokratskiinstitut NDI BiH i grupa Youth Vision organizirali su okrugli stol s ciljem diskusije o temi „Vizija mladih u budućnosti BiH“, na čijem kreiranju trenutno radi 28 mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Oni čine grupu koja djeluje u sklopu projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija.“

„Projekt “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“, posvećen je mladim ljudima koji žele stvoriti bolju budućnost u BiH. Zajedničku suradnju za napredak društva možemo ostvariti tako da što više težimo prema međudijalogu i stvarima koje nas povezuju, dakle da mladima predstavimo nešto pozitivno i prikažemo kako su pozitivne promjene moguće u društvu“, rekao je student prava sa Univerziteta iz Banja Luke,  Aleksandar Batar.

Grupa mladih iz ovoga projekta naglašavaju kako je potrebna izgradnja većeg nivoa razumijevanja i suradnje mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini kako bi se riješili problemi etniciteta i nacionalnosti.

„Mi mladi ne ostajemo na priči, mi djelujemo, hoćemo i želimo, mi stvaramo. Borimo se za naš bolji položaj u BiH jer želimo ovdje ostati živjeti, raditi i stvarati svoju budućnost. Kako mi generacijski rastemo, ne poznajemo više barijere, nego idemo u nekom pokretu da stvorimo državu jedinstva svih nas“, poručila je studentica pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Amina Hasesić.

Mladi su se osvrnuli i na stvaranje države kvalitetnog obrazovanja gdje su naglasili kako je potrebno promijeniti nastavni plan i program podizanjem javne svijesti i modernizacijom nastavnoga plana i programa kroz ljude koji su bliski procesu obrazovanja. Novi modernizirani nastavni planovi moraju obvezno uključivati praksu.

Projekt koji je predstavljen u Mostaru, posvećen jekreiranju većeg razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikata u Bosni i Hercegovini i izgradnji suradnje između mladih koji su građani različitih etničkih skupina.

David Vasilj

Podijeli objavu