Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Snaga fizike: Profesor Neven Barišić mostarskim studentima predstavio nove materijale za novi...

  Snaga fizike: Profesor Neven Barišić mostarskim studentima predstavio nove materijale za novi svijet

  Podijeli objavu

  Hrvatski fizičar, profesor dr.sc. Neven Barišić održao je predavanje “Novi materijali za novi svijet” u sklopu projekta ScienceSquard, na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru.

  Predavanje se sastojalo od dva dijela: znanost o materijalima u očima fizičara čvrstog stanja, te pedeset i prva nijansa visokotemperaturne supravodljivosti s hrvatskim otiskom prsta. Profesor Barišić objasnio je u kratkim crtama važnost tehnologija i materijala za razvoj društva, kao i ulogu fizičara u tom razvoju.

  “Proces društvenoga razvoja i razvoja društva danas je sve brži i brži. Društvene promjene koje se zbog toga događaju su sve korjenitije. Ako gledamo svijet oko nas je sastavljen od raznih materijala, npr. za gradnju kuće potrebni su novi materijali, kako se hvata svjetlost da bi se pretvarala u električnu energiju to su opet novi materijali. Znači svugdje gdje se okrenete vidjet ćete nove materijale“, navodi dr. Barišić.

  Dr. sc. Barišić studentima je predstavio svoje najnovije rezultate u visokotemperaturnoj supravodljivosti, dobivene u okviru ERC projekta “TheONE” kojegfinancira Europsko istraživačko vijeće.

  “Novi svijet stvaraju znanstvenici, inžinjeri koji guraju stvari prema naprijed, a to će činiti i u budućnosti a ne samo danas. Puno toga što se događalo prije nego što je moderna fizika, recimo kvantna mehanika uhvatila svoje korijene i razumijevanje u procesu što se zbiva je bilo na nivou umjetnosti i zanata. Sad smo u to uklopili koncepte, i ta sprega između zanata, umjetnosti i koncepta stvara novi svijet”, kaže dr. Barišić.

  Poručio je mladim znanstvenicima i fizičarima kako u Hrvatskoj postoje jako dobri timovi istraživača u čitavom prirodoslovnom području, ne samo u fizici.

  “Publiciramo u najboljim svjetskim časopisima, svjetski smo kompatibilni, imamo prekrasne laboratorije, imamo znanje. Ako žele vidjeti kako se stvara novi svijet, ako žele igrati u premijer ligi znanosti, neka dođu kod nas i rade s nama”, istaknuo je. dr. Barišić.

  Nakon predavanja održan je okrugli stol s mladim znanstvenicima, gdje su mogli sudjelovati i studenti doktorskih studija svih područja i usmjerenja.

  Autor: David Vasilj

  Podijeli objavu