Naslovnica GOSPODARSTVO Od 1. svibnja moguće uvesti rabljeno vozilo s najmanje Euro 5 standardom

Od 1. svibnja moguće uvesti rabljeno vozilo s najmanje Euro 5 standardom

Podijeli objavu

Odluka da se od 1. svibnja uvoz rabljenih automobila u BiH ograniči na Euro 5 standardima neće biti preveliki udar na proračine građana, jer novije vozilo uglavnom znači i rjeđe odlaske kod majstora, ali i manju potrošnju goriva.

Stav je to stručnjaka, koji naglašavaju kako će ovo pravilo unaprijediti i sigurnost na cestamau državi s jednim od najstarijih voznih parkova u Europi.

U praksi, ova odluka znači da vozila starija od desetak godina više nećemo moći dovoziti iz inozemstva i registrirati u BiH.

– Na prvi pogled djeluje kako će građani morati skuplje plaćaju automobile nego što je sada slučaj. Međutim, s druge strane, dugoročno gledano, imat će manji trošak održavanja, tako da to nije toliki udar na proračun građana kako se na prvi pogled čini – rekao je za Nezavisne Rade Šegrt, urednik portala Udruge ekonomista Republike Srpske Swot.ba.

U suštini, kako Šegrt dodaje, ovelike iznose izdvajamo na uvoz auto-dijelova, pa bi taj trošak ubuduće mogao biti smanjen, a ova odluka je, ocjenjuje, pozitivna i s ekološkog aspekta.

– Još jedan pozitivan efekt je i očekivana povećana sigurnost na cestama. Nije dobro da imamo jedan od najstarijih voznih parkova u Europi, niti da budemo deponija starih vozila iz europskih država – ističe  Šegrt.

Njegovo mišljenje dijeli i Gordana Bulić, dugogodišnji borac za zaštitu potrošača, koja takođe vidi brojne pozitivne strane u odluci po kojoj će se uvoz rabljenih automobila u BiH ograničiti na Euro 5 standard.

– Bolji vozni park znači i manja izdvajanja na auto-dijelove i servise, kao i manje troškove za gorivo, pošto noviji automobili imaju manju potrošnju od ishabanih – navodi  Bulić, inače predsjednica Udruge potrošača “Klub potrošača” TŽ Tuzla.

Kako dodaje, očekuje se i manje prometnih nesreća, koje često bivaju prouzrokovane dotrajalošću automobila.- Mi stoga podržavamo takvu odluku. Ona je pozitivna s aspekta sigurnosti u vožnji, potrošnje goriva i zaštite životne sredine. Međutim, ovom odlukom najviše će biti pogođeni siromašniji slojevi građana – istaknula je Bulić.

Trgovci automobilima također podržavaju ovu odluku jer će, kako kažu, biti manje kvarova na vozilima.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH za “Nezavisne” je potvrđeno da je u protekla dva mjeseca u BiH uvezeno 11.265 automobila, od čega 9.841 rabljeno. Od 2010. do 2018, gotovo svake godine, uvoz automobila u BiH je rastao.

Brotnjo.info

Podijeli objavu