Naslovnica GOSPODARSTVO Kilogram raštike na tržnici košta 12 maraka

Kilogram raštike na tržnici košta 12 maraka

Podijeli objavu

Visoke cijene voća i povrća posljednjih dana iznenadile su mnoge građane širom BiH. Najskuplje je na tržnicama i tržnim centrima u Sarajevu, gdje kilogram žutih paprika iznosi devet maraka, raštika vrtoglavih 12, a za kilogram špinata potrebno je izdvojiti 6 KM, piše Dnevni avaz.

Brokule su četiri, kupus tri i pol, kelj pet, crvena paprika šest maraka, mrkva i tikvice su pet. Kilogram krumpira je 1,5 KM, bijeli luk je šest, a peršun čak 10 maraka. Kilogram banana na tržnicama kreće se od dvije do 2,5 KM.

Cijena kruški također je visoka – kilogram ovog voća je četiri marke, dok se uvozne jabuke prodaju za marku. Prodavači na tržnicama visoke cijene pravdaju hladnoćama.

Raštike i rebara

Kako bismo ispitali kupuju li građani najskuplje voće i povrće u regiji, usporedili smo cijene nekoliko proizvoda s cijenama na tržnicama u Zagrebu i Beogradu. Kilogram žute paprike u Beogradu iznosi 2, a u Zagrebu 2,50 KM. Krumpir je u oba grada 1 KM. Bijeli luk u Beogradu iznosi 3 KM, a u Zagrebu je skuplji za pola marke. I ostali proizvodi uglavnom su jeftiniji za marku ili dvije u odnosu na cijene u Sarajevu.

Pogled.ba

Podijeli objavu