Naslovnica GOSPODARSTVO Porezna kreće u kontrole korištenja fiskalnih uređaja, kazne i do 20 tisuća...

Porezna kreće u kontrole korištenja fiskalnih uređaja, kazne i do 20 tisuća KM

Podijeli objavu

Porezna uprava Federacije BiH u sljedećem razdoblju provodit će pojačan inspekcijski  nadzor primjene Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH u okviru kojeg će posebna pozornost biti posvećena obveznicima fiskalizacije kod kojih je analizom podataka sa servera Porezne uprave Federacije BiH utvrđeno da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana, tijekom radnog vremena i izvan radnog vremena, ali i u dane vikenda, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

Porezna uprava Federacije BiH poziva obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali, da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i tako izvrše prijenosa podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

Posebnu pozornost skreće se obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati.

U protivnom, na iznos storniranog računa navedenim obveznicima fiskalizacije bit će izvršen obračun poreznih obveza i poduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje kaznenih prijava.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni koje za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa iznose od 2.500,00 KM do 20.000,00 KM za pravne osobe, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000,00 do 10.000,00 KM za poduzetnike.

Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u sljedeće dvije godine, Zakonom o fiskalnim sustavima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

U cilju povećanja porezne discipline pozivaju se građani da traže fiskalni račun i da prijavljuju Poreznoj upravi Federacije BiH, obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune, priopćeno je.

Brotnjo.info

Podijeli objavu