Naslovnica GOSPODARSTVO Počeli radovi na dionici od Međina do Miljkovića

  Počeli radovi na dionici od Međina do Miljkovića

  Podijeli objavu

  Nakon što je sredinom prosinca prošle godine potpisan ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara – završetak radova na izgradnji dionice Međine – Miljkovići ovih dana počeli su radovi na spomenutoj dionici.

  Naime, veći broj bagera i kamiona već nekoliko dana radi na probijanju i poravnanju trase iz pravca Širokog Brijega prema M-17.4 (Mostar – Ljubuški). Riječ je o dionici dugoj 6,7 kilometara, a ugovor je potpisan između direktora JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo Ljubo Pravdić i predstavnici konzorcija u sastavu Putovi d.o.o. Grude i HP Investing d.o.o. Mostar Rajko Ćutuk i Dženan Pekušić.

  Vrijednost ugovora je 5,336.934,79 KM s uključenim PDV-om, a bit će financiran iz kreditnih sredstava EBRD-a. Rok za izvođenje radova je 180 dana.

  Kako je rečeno prilikom potpisivanja spomenutog ugovora radovi na izgradnji južne zaobilaznice Mostara odvijat će se u fazama.

  Prva faza izgradnje, čija je realizacija počela ovih dana, obuhvaća kompletiranje započetih radova na izgradnji Južne obilaznice u dužini od 6,5 km kao i kompletiranje kružnog raskrižja (rotor) u mjestu Varda na križanju s cestom M-17.4 Mostar – Čitluk.

  Na Vardi se gradi kružni tok

  U toj fazi izvodit će se radovi na izgradnji gornjeg stroja ceste (uređenje škrapi, usjeka i nasipa, ugradnja tampona, izrada rigola, jaraka, asfalterski radovi itd.), kao i radovi na ugradnji prometno-tehničke opreme i signalizacije te izgradnja kružne raskrsnice u mjestu Varda.

  Prema riječima ministra prometa i veza FBiH Denisa Lasića, koji je dolaskom na ovo mjesto i pokrenuo pitanje realizacije projekta za kojim postoji potreba već 20 godina, međutim, bio je zapostavljan zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje uskoro se očekuje i početak realizacije druge faze radova na južnoj zaobilaznici Mostara (od M-17.4 prema Rodoču).

  Inače, ova zaobilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta, a njezinim završetkom premješta se cesta M6.1, a samim tim i tranzitni promet iz užega gradskog područja. Naime, trenutačno se sav promet iz zapadne Hercegovine prema M17 odvija kroz uže gradsko središte, ulicama koje nisu uvjetne za preuzimanje tranzitnog prometa jer obiluju suženjima, priključcima, semaforima…

  Marija Medić Bošnjak / Večernji List

  Podijeli objavu