Naslovnica DRUŠTVO Već ih je 92 milijuna: Kina bi za 20 godina mogla postati...

Već ih je 92 milijuna: Kina bi za 20 godina mogla postati najveća kršćanska zemlja na svijetu

Podijeli objavu
REUTERS

Usprkos ateizmu i dugoj antagonističkoj vezi s religijom, vladajuća Komunistička partija suočava se s procvatom kršćanstva u Kini, tako se u zemlji oko 92 milijuna stanovnika izjašnjava kako kršćansko, što je druga po veličini religija poslije budizma.

Stručnjaci idu toliko daleko da tvrde da bi Kina mogla postati najveća kršćanska zemlja svijeta i to za manje od dva desetljeća. Vlasti su početkom prosinca uhitile više od sto protestanata u crkvi u gradu Chengdu, a sve s ciljem protjerivanja religije iz Kine. Naime, desetak uglavnom protestantskih crkava okarakterizirano je ilegalnim u toj zemlji u ovoj godini, piše 100posto.hr.

Kina je možda službeno ateistička država, ali bogosluženje ju toj zemlji je legalno, ali pod strogim nadzorom vlade. Postoji svega pet registriranih religija u Kini: budizam, islam, katolicizam, protestantizam i taoizam.

Prema dekretu vlade, vjernici se moraju pridržavati principa da religija u Kini mora biti kineski orijentirana i da se njeni putokazi moraju uklapati u socijalističku zajednicu. Razlog za to je, kako tvrdi Peking jest što su strane religije kao što su katoličanstvo i protestantizam dugo bile kontrolirane i zloupotrebljavane od strane kolonizatora i imperijalista. No, čini se da se stav građana u bitno promjenio.

 

 

Podijeli objavu