Naslovnica KULTURA VIDEO U pripremi Prva Monografija Hercegovačko-neretvanske županije

VIDEO U pripremi Prva Monografija Hercegovačko-neretvanske županije

PROMO

Podijeli objavu

Nakon gotovo tri desetljeća od uspostave kao administrativne jedinice, Hercegovačko-neretvanska županija dobit će svoju prvu cjelovitu Monografiju.

U ovom kompleksnom djelu prikazat će bogate povijesne, kulturne, društvene, spomeničke i druge baštine, te suvremeni suživot ljudi s posebnom osvrtom na rijeku Neretvu kao okosnicu života i razvoja ove regije.

Urednica Prve Monografije HNŽ-a je dr.sc. Mirjana Milićević. „Izrada Prve Monografije Hercegovačko-neretvanske županije je zahtjevan projekat. Teško je sažeti i na pravi način prikazati sve posebnosti ove županije, spojiti kontraste juga i sjevera, mora i planina, suhog krša i bistrih rijeka, suživot sličnih, a različitih. Nastala je iz želje da se svijetu prikažu ljepote i posebnosti, različitosti i suprotnosti. Bit će to „osobna karta HNŽ-a“.

U Monografiji će biti obuhvaćene teme koje prikazuju prirodne i društvene karakteristike, povijest, kulturnu, arhitektonsku, književnu, kazališnu, glazbenu, likovnu, tradicijsku i drugu baštinu, kao i društveni razvoj, perspektive poslijeratnog oporavka i napretka,ali i identitet njezinih žitelja, te suvremeni razvoj urbanih i ruralnih sredina.

Podijeli objavu