Naslovnica DRUŠTVO Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

HRT.hr

Podijeli objavu

Hrvatska obilježava petog kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

To je dan kada je vojno redarstvenom akcijom Oluja prije 23 godine oslobođen Knin – dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj je nazočan cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji” i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata. Program je počeo u 6.30 budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH.

Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović prijavak je podnio general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Potom su položeni vijenci na Spomeniku hrvatske pobjede “OLUJA 95. Zatim slijede prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Program na Kninskoj tvrđavi počet će u 9.30 uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske. Nakon toga bit će pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje. Slijedi počasni plotun iz topničkih oružja, let zrakoplova i program akro grupe HRZ-a “Krila Oluje te nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj. U 10.45 krenut će mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će u 11.30 biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju. U 12.35 bit će dočekani sudionici ultra maratona Šibenik Knin, a u 12.45 bit će Vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića.

 

Podijeli objavu