Naslovnica CRKVA AUDIO Nadbiskup Hoser: ‘Otrovna je ideja da mi možemo odlučiti jesmo li...

AUDIO Nadbiskup Hoser: ‘Otrovna je ideja da mi možemo odlučiti jesmo li muškarac ili žena’

Autor: Marijan Sivrić / Večernji List Foto: ĐANI

Podijeli objavu

Središnji je događaj na Međunarodnom molitvenom susretu mladih – Mladifestu jučer, četvrtog dana susreta, bila je kateheza nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za međugorsku župu, piše Večernji list BiH. 

Kada je međugorski župnik priopćio kako dolazi poseban i radostan trenutak jer će se mladima katehezom obratiti nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za međugorsku župu, prolomio se dugotrajan veliki pljesak pedeset tisuća mladih nazočnih na ovom Međunarodnom molitvenom festivalu u Međugorju.

Tko je čovjek

Hoser je govorio na francuskom jeziku, na početku je govorio o svjedočanstvima koja su se ovih dana čula na Mladifestu.

– Sada bih vas želio posjetiti na svjedočanstva koja su na Mladifestu dana. Čuli smo jedno predivno svjedočanstvo, jedne brojne obitelji. Vidjeli smo da je takva obitelj moguća, da je takva obitelj sretna i vidjeli smo kako živi. Drugo svjedočanstvo bilo je Blanke Vlašić. Ona je, između ostalog, govorila da treba tražiti put, znati odakle dolazimo i kamo idemo. To je za sve nas izvanredno važna činjenica. Konstatirati da treba znati svoj životni put. Želio bih spomenuti i svjedočanstvo bračnog para Marije i Darka, govorili su o osjetljivim odnosima, ponekad teškim između muškarca i žene, muža i njegove supruge. U svojoj katehezi želio sam okupiti sva ta svjedočanstva preuzeti ih i pokazati i u jednom širem životnom kontekstu. Mi u životu trebamo odgovoriti na apsolutno temeljno pitanje: tko sam ja, tko smo mi, odakle dolazimo, koji je naš cilj, kako živjeti. Danas je neobično i čudno da ljudi gube svijest o tome tko su. I današnjoj kulturi postavljaju pitanje tko je uopće čovjek. U tim lutanjima imamo pogrešne i lude ideje. Najnovija kaže da živimo u razdoblju posthumanizma. Da čovjek nije samo onaj koji je rođen, već i onaj kojeg se napravi, kojega može napraviti tehnologija. Čovjek je u onom biološkom i mentalnom smislu, a drugi je ono što tehnologija može od njega napraviti. Neka druga luda ideja, rekao bih otrovna, jest da mi možemo odlučiti jesmo li muškarac ili žena. Biologija se više ne uzima u obzir. To moramo sami izabrati hoćemo li biti muškarac ili žena. To je takozvana rodna ideologija i sad se moramo snaći u tom kompleksu problema. Isus nas vraća na početke. Istu stvar je uradio sveti Ivan Pavao II. Tražite svoj početak. U Bibliji čitamo da je u početku Bog stvorio nebo i zemlju – kazao je nadbiskup Hoser. Potom je Hoser govorio o stvaranju svijeta, neba i zemlje, muža i žene, naglasivši kako je svijet stvoren za čovjeka.

Kako bi cijeli Festival mladih prošao u najboljem redu, brinu se i mladi volonteri, članovi Frame Međugorje. Mladima iz cijeloga svijeta na usluzi je oko 150 mladih volontera pod vodstvom duhovnog asistenta fra Perice Ostojića. Za volontere se vežu mnogi zadaci, a prije svega red i mir u krugu crkve, prodaja na štandovima, čuvanje sakristije. Framaši sudjeluju i u organizaciji sv. mise i sv. pričesti. Tu je i plesna animacija, čitavo su ljeto imali probe. Volonteri pokušavaju učiniti i to da se što dostojanstvenije ulazi u crkveno dvorište.

Podijeli objavu