Naslovnica GOSPODARSTVO Ovaj dio BiH uopće nema fiskalne blagajne!

Ovaj dio BiH uopće nema fiskalne blagajne!

Brotnjo.info

Podijeli objavu

Fiskalne blagajne u Brčko distriktu bit će uvedene od 1. siječnja sljedeće godine i više neće biti odgađanja, a već na sljedećoj sjednici brčanska vlada izmijenit će Zakon o fiskalnim sustavima i otkloniti nedostatke koji su do sada kočili uvođenje fiskalnih blagajni.

– Od sljedeće godine sasvim sigurno idemo sa fiskalnim blagajnama, jer je to naša obveza i više neće biti odgađanja. Sve je spremno i vlada treba izmijeniti još neke propise, vjerojatno u četvrtak – rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za financije u distriktu Brčko, piše Ekapija.com

On kaže kako je uvođenje fiskalnih blagajni u ovoj godini odgođeno, jer vlada nije mogla financirati nabavu fiskalnih blagajni kako je dogovoreno, te da će sada novac koji su planirali za te namjene gospodarstvenicima otići kroz subvencije.

– To je jedino računovodstveno moguće. Mi, ako nešto kupujemo iz proračuna, onda to mora biti u našem vlasništvu. Ovako ćemo gospodarstvenicima koji nabave fiskalne blagajne taj iznos dati kao subvenciju – rekao je Lučić.

Dodao je kako će uvođenje ovih blagajni doprinijeti boljoj fiskalnoj disciplini, te kako će za gospodarstvenike koji su do sada poslovali u skladu sa zakonom to neće predstavljati problem.

Inače, Brčko distrikt je jedino područje u BiH u kojem fiskalne blagajnenisu uvedene iako nekoliko godina unazad nadležni, prije svega entitetske vlade, to od njih traže. Rokovi za uvođenje fiskalnih blagajni do sada su nekoliko puta pomjerani, a posljednji put početkom ove godine.

Ranije u ožujku 2017. godine, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić tražili su od Brčko distrikta uvođenje fiskalnih blagajni, a Vlada Brčko distrikta kao rok tada je postavila početak 2018. godine. Međutim, od toga nije bilo ništa, piše Ekapija.com.

Inače, fiskalne blagajne na području Republike Srpske koriste se od 2008. godine, a na području FBiH od 2010.  godine.

 

Podijeli objavu