Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Makedonija ima novo ime: Naziv „Bivša Jugoslavenska Republika“ postaje prošlost

  Makedonija ima novo ime: Naziv „Bivša Jugoslavenska Republika“ postaje prošlost

  HRT.hr

  Podijeli objavu
  Ohrid - Makedonija | Foto: HKUD Sv. Marko Vionica

  Ime “Republika Sjeverna Makedonija” kompromisno je rješenje koje su Atena i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora o nazivu Makedonija koji je tu zemlju spriječavao da postane član zapadnih institucija.

  Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je oporbu da podrži dogovor o imenu s Grčkom te rekao kako će on omogućiti Makedoniji pristup NATO-u i Europskoj uniji koji je zbog spora oko imena priječila Grčka.

  Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je da će sporazum omogućiti jasno razlikovanje između grče pokrajine Makedonije i zemlje Makedonije.

  Napredak u sporu oko imena Makedonije, koja se u vlastitom ustavu naziva Republika Makedonija, ali je u Ujedinjene narode primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija do rješenja spora s Grčkom, se dogodio nakon pojačane diplomatske aktivnosti i poboljšanja odnosa između dviju država od početka ove godine.

  Grčka će nakon postizanja sporazuma prestati blokirati ulazak Makedonije u NATO savez i stvaranja prepreka članstvu u Europskoj uniji.

  Podijeli objavu