Naslovnica CRNA KRONIKA U mostarskoj bolnici zbog ugriza zmija do sada imali 7 pacijenata

U mostarskoj bolnici zbog ugriza zmija do sada imali 7 pacijenata

Večernji List

Podijeli objavu

Mostarske zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva ugriza zmija otrovnica, ali su pacijenti uspješno liječeni.

Oprez u prirodi

Stručnjaci i liječnici apeliraju na građane da pripaze prilikom boravka u prirodi jer su zmije najaktivnije u proljeće. Hercegovački krš je, inače, dom poskoka, najopasnije otrovnice u Europi.

– Imamo dovoljne količine seruma. Do sada smo imali jedan slučaj ugriza zmije. Radilo se o pacijentici iz Kruševa, koju smo prevezli na Odjel za infektivno SKB Mostar – kazala je Ines Popovac, glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja. U travnju je, također, u naselju Višnjica kod Gruda zabilježen slučaj ugriza opasne riđovke. Mještanina je ova otrovnica ugrizla dok je brao kuke (divlje šparoge).

Dvije otrovnice

– Od početka ove godine hospitalizirano je sedam pacijenata zbog ugriza zmija, i to poskoka i riđovke, dviju otrovnica koje su na našem podneblju značajne. Od toga je bilo pet tzv. suhih ugriza, koji nisu imali toksične reakcije, a takvih je, u biti, 30 posto. Pacijenti su bili od Konjica pa do Gruda – potvrdio je prof. dr. Jurica Arapović iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za Avaz.ba. Naglašava kako se serum uredno nabavlja i da nema razloga za strah od nestašice. I iz Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić” naveli su kako imaju dovoljne doze ovog seruma.

Podijeli objavu