Naslovnica DRUŠTVO Obraćanje fra Šimuna Šite Ćorića na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk

Obraćanje fra Šimuna Šite Ćorića na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk

Podijeli objavu

Na prošlotjednoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk, povodom Dana Općine Čitluk i 712. obljetnice prvog pisanog spomena imena Brotnjo, nagrada za životno djelo uručena je dr. sc. fra Šimunu Šiti Ćoriću, koji je nagradu u svojoj rodnoj općini zaslužio za razvoj hrvatske znanosti, umjetnosti, obrazovanja i kulture te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk.

On se tom prigodom obratio okupljenima, a njegov govor prenosimo u cijelosti:

Dragi gospodine načelniče Radišiću, drage dame i gospodo!

Neočekivana mi je čast s velikom zahvalnošću primiti ovo priznanje od naše općine Čitluk, od svoga broćanskog zavičaja. Ja sam otišao iz rodne Hercegovine prije 55 godina, a iz domovine preko granice prije 46 godina.

Mene je očito Božjom providnošću  zapala obveza stizati u mojim djelatnostima po cijelom svijetu gdje Hrvati i njihovi potomci žive u imalo većem broju. Sretao sam prekrasne ljude, usput gledao neviđene ljepote i svagdje sam se dobro osjećao, jer ses vremenom uvuče u čovjeka neka kozmopolitska žica. Međutim, ipak mi je najbolje kad banem ovdje u Brotnjo, u svoju staru Paoču, u Čitluk, u Međugorje, u ovaj svoj uži zavičaj, jer samo je jedan rodni kraj.

Ovo priznanje nekako osjećam i kao vašu pažnju prema našoj cijeloj obitelji Ćorića, prema Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji kojoj već pola stoljeća pripadam, ali i prema nama izvan domovine, jer još je hrvatsko izvandomovinstvo zapostavljeno od obje naše države, RH i BIH, pa nedovoljno za domovinu iskorišteno.

Ovom prigodom rado bih istaknuo općinu Čitluk na čelu s načelnikom Marinom Radišićem i župu Čitluk na čelu sa župnikom fra Mirom Šegom što su omogućili da se podigne BIJELI KRIŽ u spomen hrvatskim žrtvama UN-tribunala u Haagu i ostalih sudišta! Tužitelji su za mnoge kroz povijest našeg naroda, pa i za samog Isusa rekli „da nije zločinac, ne bismo ga predali tebi“,a bio je čist, bili su nedužni!Tako je i UN-tribunal pred cijelim svijetom optužio čak dvanaest naših sunarodnjaka kao ratne zločince i zatočio ih u Haagu, od  Papića i braće Kupreškića do generala Čermaka, Gotovine i Markača, a onda nakon dugih godina istraga i zatvora, ne našavši na njima krivnje – bez ikakve isprike i bez ikakve nadoknade pustio kući.

Ne bih ovaj put ulazio u slučajeve osuđenihHrvata na tom sudu, ali puno govori činjenica, da u demokratskim zemljama sudski proces može trajati najviše 3 do 5 godina, aUN-tribunalu je trebalo, primjerice, za Hrvatsku šestorku, gotovo 14 godina do konačne presude. UN, koji bi – kao vrhunska institucija na našem planetu–morao biti primjer svima na zemlji, ovim svojim sudom, zasigurno nije postao nikome uzor. Naprotiv!

Stoga to posebno ističem, jer dok se po svijetu sve više objavljuju činjenice o političkim i nemoralnim dimenzijama toga suda, vi nam dajete dobru nadu, dok još uvijek previše ima račundžijske hrvatske šutnje o svemu tome!A ne boriti se za istinu i šutjeti pred lažima, i općeljudski i kršćanski gledano, grijeh je i podržavanjenepravde, a vrlo štetno za ugled našega naroda.

I na kraju, ovo veliko priznanjebit će mi poticaj da u mogućnostima koje mi Bog dadne, za opće dobro još više djelujem. A za čitlučkog načelnika i župnika imam po knjigu izabranih dokumenata i tekstova S ONE STRANE GRANICE.  Radi se o nama izvan domovine, našem stanju, našim potrebama i našem odnosu prema domovini. Eto, da nas još malo bolje upoznate, uz jedno VELIKO HVALA za sve što dobro za našu općinu i župu, za svoj narod činite! Bog nas sve blagoslovio!

fra Šimun Šito Ćorić

 

Proslavljen Dan općine Čitluk i 712. obljetnica prvog pisanog spomena imena Brotnjo

 

Podijeli objavu