Naslovnica KULTURA Predstavljena knjiga “Ne kupuj mačka u vreći”

Predstavljena knjiga “Ne kupuj mačka u vreći”

Autor: Josip Vasilj

Podijeli objavu

U Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru predstavljena je knjiga novinara i kolumnista zagrebačkog Večenjeg lista, Borislava Ristića. Uz Borislava, koji je predstavljao svoju knjigu, govorili su i sociolog Ivan Vukoja, nakladnik Ivica Vuletić te glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj. 

Knjiga se sastoji od zbirki tekstova koji su objavljivani u razdoblju od 2013. do 2014. godine. Riječ je o dragocjenoj cjelini koja razobličuje mnoge mitove današnjeg modernog svijeta. Govori nam o korjenima i desnici i lijevici liberalizma, konzervatizma i njihovoj materijalizaciji u realnom modernom svijetu.

“U prvom dijelu knjige raspravljam o ljevici i dominaciji ljevičarske kulture u medijima. U drugom dijelu raspravljam o liberalizmu i njegovim mjerama, odnosno kako je od neke ideje slobode i klasičnog liberalizma postao ideologijom elite koja svoju ideologiju nameće “odozgo” čitavom društvu, a u trećem dijelu bavim se pitanjem nacionalizma, nacionalne države i desnih populističkih pokreta”, istaknuo je autor knjige, Borislav Ristić.

“Ovo je vrlo značajna knjiga. Ne samo po svome sadržaju, koji je zbirka briljantnih politološko-sociološko-filozofskih eseja, već ima i izraženu i vrlo jasnureferenciju na društvenu i političku suvremenost na temelju domene kojih se sviju nas tiče i u kojima mi svi razmišljamo. Vrijednost ove knjige nije samo u kvaliteti njenog sadržaja, već je vrijednost u njenoj rijetkosti. Ovo je jedna od rijetkih knjiga, a Borislav Ristić jedan od rijetkih autora koji našu društvenu stvarnost sagledava i pokušava razumijeti i objasniti iz jedne libertarijanske perspektive” zaključio je Ivan Vukoja.

“Borislav već preko 20 godina, još od studentskih dana piše za razne portale i naravno da se tu skupio čitav niz kvalitetnih tekstova, ali ti tekstovi su razasuti i nisu vidljivi. Tek kada se ukoriče ti tekstovi, kada dobiju formu knjige, onda dobiju jednu drugu dimenziju”, kazao je Ivica Vuletić.

Ivica Vuletić, koji je urednik i izdavač ove knjige, na kraju se zahvalio domaćinima i organizatorima na pozivu. Zahvalio se i svima koji su došli na promociju Ristićeve knjige.

Podijeli objavu