Naslovnica KULTURA Srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča” 18. i 19. svibnja u gradu na Bregavi

Srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča” 18. i 19. svibnja u gradu na Bregavi

Brotnjo.info

Podijeli objavu

U tijeku su završne pripreme za prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini, Stolačka tarča, koji se već 4. godinu zaredom održava na starom gradu Vidoški u Stocu.

Dosadašnjih godina Stolačka tarča privukla je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju. Očekivanja su domaćina da će ove godine ta brojka biti i veća. Posebna zainteresiranost ove godine vlada za nastupe mađarske i slovačke skupine koji će izvesti svoje nastupe.

Početak programa rezerviran je za mađarski ansambl Holloenek hungarica u 17:00 h u petak, 18.5. Posjetitelji će moći upoznati sve viteške skupine kroz njihove nastupe, a posebno će se predstaviti slovačka povijesna postrojba Ursus.

Stolačka tarča je prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini. Domaćini sajma su Vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca. Uz domaćine predstavit će se i brojne druge viteške udruge. Uz neka već poznata imena predstavit će se i nove skupine. Svi oni bave se promicanjem viteštva, srednjovjekovnom oživljenom poviješću i kulturom, očuvanjem starih običaja i vjerovanja. Upravo to je i cilj ”Stolačke tarče”, oživljavanje prekrasne stolačke tvrđave koja je jedna od 30 nacionalnih spomenika na području Stoca.

Ove godine Tarča se održava 18. i 19. svibnja na starom gradu Vidoškom, ali na novoj lokaciji. Ulaznice za sve posjetitelje bit će 5 KM i vrijedit će za oba dana. Za djecu je ulaz besplatan.

Podijeli objavu