Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Vakula je reko: Evo kakvo će biti ljeto

  Vakula je reko: Evo kakvo će biti ljeto

  Pogled.ba

  Podijeli objavu

  Drugi dio travnja obilježile su natprosječno visoke temperature za ovaj dio godine. Meteorolog Zoran Vakula piše kako je temperatura posljednjih dana u Zagrebu, ali i u većini Hrvatske, visoka kao malo kad u povijesti mjerenja ovog dijela travnja. Ponegdje ima čak i ljetne vrijednosti.

  No to ne znači da će se i sljedeći mjeseci nastaviti u takvom ozračju, prenosi Pogled.ba.

  Iznadprosječni travanj ne znači nužno i pakleno ljeto

  Velika odstupanja od prosječne temperature povremeno su moguća, pa i vrlo vjerojatna, ali je mala vjerojatnost da srednja temperatura zraka cijelog mjeseca – i svibnja i lipnja – u većini Hrvatske jako odstupa od prosjeka, kao što će to gotovo sigurno biti u ovom mjesecu – diljem Hrvatske jednom od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja.

  No već za srpanj, kolovoz i rujan za ljubitelje znatnije iznadprosječnosti stanje će se vjerojatno poboljšati. Hoće li to biti dovoljno za još jednu ljetnu “ekstremno toplo” ocjenu klimatologa DHMZ-a teško je trenutačno pouzdano prognozirati. Vjerojatnost postoji, ali nije odviše velika. Dapače! Najmanja je u usporedbi s prošlim godinama. No, naravno, ne smije se sasvim isključiti. To je još uvijek prognoza, i još dugoročna, u kojoj su promjene moguće.

  Ljeto vjerojatno neće biti toliko vruće kao zadnjih godina

  A ako se i ne promijeni, taj vjerojatni izostanak velikog odstupanja od prosječne sezonske temperature ne znači da neće biti razdoblja, možda čak i višetjednih, s vrućim i nekima teško podnošljivim danima, pa i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje – sve je to ljeti uobičajeno za Hrvatsku i okolicu – ali kad će se na kraju sve analizirati – zbrojiti, oduzeti, podijeliti – srednja temperatura ovogodišnjega ljeta vjerojatno neće biti visoka kao u većini prošlih godina, piše Vakula.

  Podijeli objavu